ČEZ: Temelín věnoval knížky do okolních obcí

07.10.2024 11:54 | Tisková zpráva

Knihovny v Týně nad Vltavou a Albrechticích na Vltavou mohou nově rozšířit čtenářskou nabídku. V těchto dnech obě obce od Jaderné elektrárny Temelín dostaly 714 knížek. Věnovat knihy do okolních obcí umožnila energetikům digitalizace, kterou Temelín v současné době prochází.

ČEZ: Temelín věnoval knížky do okolních obcí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Světoznámá encyklopedie Britannica, nebo pět dílů Ottovy encyklopedie Česká republika. To jsou jen příklady knížek, které si mohou nově vypůjčit obyvatelé v Týně a Albrechticích nad Vltavou. Vltavotýnské gymnázium a knihovna a Základní škola v Albrechticích je získaly od Jaderné elektrárny Temelín. Celkově do obcí putovalo od společnosti ČEZ 714 knížek. Žánrově jde vesměs o naučnou literaturu. Nechybí ani slovníky různých světových jazyků a knížky na studium cizích jazyků.

„Za získané knihy jsem moc vděčný, dneska jsou totiž knihy drahé. Jde převážně o technické knihy, které vhodně doplní nabídku naší knihovny a budou sloužit k rozvoji obyvatel našeho města,“ poznamenal Jakub Martinek, ředitel Městského centra kultury a vzdělávání Týn nad Vltavou.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 11767 lidí

Darovat knížky do okolí umožnila energetikům digitalizace, kterou energetici aktuálně procházejí. Ta se zaměřuje především na klíčové provozní a bezpečnostní dokumenty. Dotkla se i zdejší knihovny. „Celkově omezujeme oběh papírů. A projevuje se to i na provozu naší knihovny, kdy lidé stále více preferují elektronickou verzi před návštěvou knihovny. Nechceme, aby fyzické knihy zůstaly nevyužité. Jsme rádi, že v okolních obcích o ně byl zájem a věříme, že ve správných rukou budou mít stále hodnotu,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ s okolím Temelína dlouhodobě spolupracuje. Ročně ČEZ na rozvoj infrastruktury a spolkového života v obcích kolem Temelína dává přes 25 miliónů korun. Vedle toho pravidelně poskytuje například vyřazenou, ale funkční požární techniku, elektromobily a v okolí elektrárny pomáhají i temelínští hasiči.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

EET

Pane Kuklo, o co opíráte vaše tvrzení, že by EET do státního rozpočtu přineslo desítky miliard? Víte, jak to chodí? Buď za něco zaplatíte méně, a bez papíru nebo více s papírem. Co myslíte, že si většina lidí, co počítá každou korunu vybere? A co tedy řeší EET? Já vám to řeknu, vůbec nic.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V jedenácti obcích zvolili občané nová zastupitelstva

13:21 Český statistický úřad: V jedenácti obcích zvolili občané nová zastupitelstva

V celkem jedenácti obcích na území devíti krajů rozhodovali v sobotu voliči o novém složení obecních…