ČEZ: V Temelíně vyvezli palivo z reaktoru druhého bloku a pokračují v kontrolách turbíny a bezpečnostních systémů

26.10.2024 14:52 | Tisková zpráva

Všech 163 palivových souborů plánovaně vyvezli technici Jaderné elektrárny Temelín z reaktoru druhého bloku. Vyvážení trvalo necelých pět dní. Nyní se odborníci připravují na odvoz kontejnerů s použitými soubory. Druhý blok je z důvodu výměny paliva plánovaně odstaven od 11. října.

ČEZ: V Temelíně vyvezli palivo z reaktoru druhého bloku a pokračují v kontrolách turbíny a bezpečnostních systémů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Necelých pět dní trvalo vyvezení všech 163 palivových souborů z reaktoru prvního bloku. Technici je do vedlejšího bazénu přesouvali pomocí dálkově ovládaného zavážecího stroje. Vše přitom probíhalo pod vodou, která dostatečně chránila ostatní pracovníky na reaktorovém sále. V polovině listopadu pak zpět do reaktoru vrátí 109 palivových souborů, které doplní 54 novými soubory.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 6277 lidí

„Je to o šest měněných souborů více než při poslední odstávce. Díky tomu bude blok v provozu o dva měsíce déle,“ uvedl Jan Kruml, ředitel jaderné elektrárny Temelín.

Aktuálně se energetici připravují na odvoz tří kontejnerů s použitým palivem do skladu v areálu elektrárny. Průběžně běží kontroly bezpečnostních systémů nebo turbíny.

V harmonogramu odstávky mají energetici téměř 19 tisíc činností včetně 74 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. První blok byl pro kontroly a výměny paliva na dva měsíce odstaven od začátku dubna do začátku června.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 12,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2. Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Letošní úroda řepy cukrové je nadprůměrná, brambor průměrná

16:13 Český statistický úřad: Letošní úroda řepy cukrové je nadprůměrná, brambor průměrná

Podle odhadu sklizně k 30. září se předpokládá meziročně vyšší úroda brambor (+9,8 %), máku (+58,9 %…