ČEZ: Za rok provozu dodal Temelín do Českých Budějovic 663 tisíc gigajoulů tepla

24.10.2024 11:49 | Tisková zpráva

Za prvních dvanáct měsíců provozu horkovodu dodala Jaderná elektrárna Temelín do Českých Budějovic 663 tisíc gigajoulů (GJ) tepla. Do jihočeského krajského města dodává Temelín teplo od října loňského roku. Do Týna nad Vltavou, kam z elektrárny proudí ohřátá voda od roku 1998, šlo za stejné období 168 tisíc GJ tepla. V obou městech pak bezemisní výroba ušetřila dohromady vyšší desítky tisíc tun emisí oxidu uhličitého.

ČEZ: Za rok provozu dodal Temelín do Českých Budějovic 663 tisíc gigajoulů tepla
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dodávky tepla se odvíjí do venkovní teploty a spotřeby ve městě. Podle toho pak energetici nastavují teplotu a množství vody, která do Budějovic proudí. „Dodáváme tolik tepla, kolik České Budějovice potřebují. Mimo topnou sezónu jsme se pohybovali zhruba na pětině sezónních dodávek. Do druhé hlavní topné sezóny jsme vstoupili s modernizovanou výměníkovou stanicí prvního bloku, který aktuálně během odstávky druhého bloku dodávky tepla zajišťuje,“ vysvětlil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Aktuálně do Českých Budějovic proudí voda o teplotě 110° C a denní dodávka se pohybuje na úrovni 2,5 tisíc GJ. Teplo vyrábějí pomocí páry určenou pro výrobu elektřiny. I tak jsou dopady na výkon elektrárny minimální. „I při plném zatížení se výroba tepla projevuje na elektrickém výkonu elektrárny přibližně půl procentem. Kombinovaná výroba elektřiny tepla je vysoce efektivní nejen u stávajících temelínských bloků. To platí pro každou technologii, tedy i pro malé modulární reaktory, které by v budoucnu měly sloužit i jako bezemisní zdroj tepla,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 19310 lidí

V případě temelínské elektrárny kombinovaná výroba elektřiny a tepla znamená, že vedle vytápění vlastního areálu, Týna nad Vltavou a třetiny Českých Budějovic zvládne jeden temelínský blok za hodinu vyrobit elektřinu pro tři stovky českých domácností na celý rok.

Temelín začal do Českých Budějovic dodávat teplo loni v říjnu. Horkovod by měl dodávat teplo nejméně 20 let. Díky temelínskému teplu emise teplárny včetně skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší klesnou zhruba o třetinu. Ročně tak Teplárna ČB uspoří vyšší desítky tisíc tun emisí oxidu uhličitého z uhlí, které nespálí. Temelín propojila s Budějovicemi dvě 26 kilometrů dlouhá potrubí o vnějším průměru 80 centimetrů. Obě potrubí jsou minimálně 1,3 metru pod zemí.

Od roku 1998 dodává jaderná elektrárna Temelín teplo do Týna nad Vltavou. Za čtvrt století už do pět kilometrů vzdáleného města dodala 4,7 tisíce TJ tepla. Roční dodávky se pohybují kolem 180 TJ. Dodávky mají pozitivní vliv na životní prostředí. Přechodem na teplo z elektrárny zde bylo zrušeno 22 středně velkých uhelných výtopen a tři velké kotelny, město patří mezi oblasti s nejčistším vzduchem v jižních Čechách.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 12,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2. Více informací naleznete ZDE.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

České dráhy: O víkendu končí letní čas, změna ovlivní deset nočních dálkových vlaků

13:21 České dráhy: O víkendu končí letní čas, změna ovlivní deset nočních dálkových vlaků

V noci ze soboty na neděli 26./27. října končí letní čas a hodinové ručičky si ve 3:00 posuneme o ho…