ČOI: Kontroly ve východních Čechách. V polovině prodej alkoholu a tabákových výrobků mladistvým

09.07.2024 13:04 | Tisková zpráva

Inspektoři České obchodní inspekce, regionální inspektorát Královéhradecký a Pardubický, uskutečnili v červnu v pěti kontrolních dnech mimořádnou kontrolní akci se zaměřením na prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků mladistvým osobám. Kontroly vycházely ve většině z podnětů spotřebitelů a vlastních zjištění kontrolních orgánů.

ČOI: Kontroly ve východních Čechách. V polovině prodej alkoholu a tabákových výrobků mladistvým
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

„Uskutečnili jsme celkem 40 kontrol, z toho 22 kontrol bylo realizováno na základě podání občanů. V souladu s ustanovením § 30 odstavec 4 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, byly ve všech případech uskutečněny kontrolní nákupy prostřednictvím přizvaných osob mladších 18 let. Naši figuranti byli ve věku 16 let. Bez ověření věku byly figurantům celkem ve 22 případech prodány alkoholické nápoje, tabákové výrobky nebo elektronické cigarety. Porušení dozorovaného předpisu bylo tedy zjištěno v 55 % ze všech kontrolovaných provozoven. Ve dvou případech dokonce došlo k prodeji alkoholu a cigaret, přestože mladistvé osoby na dotaz prodávajících odpověděly, že jim osmnáct let není,“ uvedla ředitelka regionálního inspektorátu ČOI Královéhradecký a Pardubický Ing. Jana Ženková.

Zjištění, která ve výše uvedených případech nasvědčují porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek ve znění pozdějších předpisů, budou s kontrolovanými subjekty řešena ve správním řízení a zjištěný prodej cigaret bude postoupen k řešení obcím v přenesené působnosti.

Za porušení zákona hrozí pokuta až do výše 1 milionu korun. Vzhledem k vysokému procentu zjištění, množství podaných stížností a závažnosti porušení budou kontroly s tímto zaměřením probíhat namátkově i nadále.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

FNUSA: Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi

20:11 FNUSA: Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi

Brněnská rodačka Iva Horčicová letos poprvé startuje na Mistrovství světa v triatlonu. Den D nastane…