ČOI: Značky Burberry a Ovečka Shaun jsou padělány nejčastěji

31.12.2015 17:48 | Zprávy

ři kontrolách České obchodní inspekce, zaměřených na sledování možného porušení některých práv duševního vlastnictví, jsou souběžně zjišťovány i další nedostatky.

ČOI: Značky Burberry a Ovečka Shaun jsou padělány nejčastěji
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

V průběhu třetího čtvrtletí přesáhl poměr závad dvě třetiny ze 449 kontrol a padělky byly zajištěny v plné čtvrtině prodejních míst. Zabráno bylo v hodnoceném období 11 703 kusů padělků, jejichž prodejem by majitelům práv vznikla škoda odhadnutí na více než 55 milionů korun. Za prokázané správní delikty bylo kontrolovaných subjektům pravomocně uloženo téměř tři sta pokut v souhrnné výši přesahující 3 miliony korun. „Co do sortimentu byla nejčastěji porušována vlastnická práva u textilních výrobků a hraček, z nichž největší podíl představovaly výrobky neoprávněně označené ochrannými prvky Burberry a nově také Ovečka Shaun. V této souvislosti bych chtěl spotřebitelům doporučit, aby značkové výrobky nakupovali ve značkových prodejnách nebo u autorizovaných prodejců. Rizika koupě padělků hrozí nejen na tržnicích, ale také v e-shopech. Výjimkou nejsou ani některé butiky ve větších městech a obchodních centrech,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce. 

V období od 1. 7. do 30. 9. 2015 bylo v rámci kontrolní akce provedeno celkem 449 kontrol, při nichž bylo ověřováno dodržování zákazu nekalých obchodních praktik (§ 5 odst. 2 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele) nabídkou či prodejem výrobků nebo služeb porušujících některá práva duševního vlastnictví, jakož i skladování takových výrobků za účelem jejich nabízení nebo prodeje. Celkový počet kontrol, kontrol s porušením i jejich procentuální poměr členěný podle jednotlivých inspektorátů přibližuje následujíc tabulka.

Porušování práv k duševnímu vlastnictví – 3. čtvrtletí 2015

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

celkem

§ 5 odst. 2*)

celkem

§ 5 odst. 2*)

Středočeský a Hl. město Praha

94

40

9

42,6 %

9,6 %

Jihočeský a Vysočina

35

34

2

97,1 %

5,7 %

Plzeňský a Karlovarský

130

87

24

66,9 %

18,5 %

Ústecký a Liberecký

59

44

21

74,6 %

35,6 %

Královéhradecký a Pardubický

20

16

8

80,0 %

40,0 %

Jihomoravský a Zlínský

83

65

40

78,3 %

48,2 %

Moravskoslezský a Olomoucký

28

16

5

57,1 %

17, 9 %

Celkem

449

302

109

67,3 %

24,3 %

*) Zjištěná porušení § 5 odst. 2 zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, který kvalifikuje nabídku, prodej či skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví jako klamavou obchodní praktiku, stejně jako neoprávněné užívání chráněné značky, průmyslového vzoru…

Z celkového počtu 449 provedených kontrol bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů ve 302 případech (67,3 %). Z toho ve 109 případech (24,3 %) bylo prokázáno porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik nabídkou nebo prodejem výrobků nebo služeb porušujících některá práva duševního vlastnictví. Při těchto kontrolách spolupracovaly jednotlivé inspektoráty s dalšími orgány státní správy, a to celkem ve 47 případech. Nejčastěji se společných kontrolních účastnili příslušníci celní správy a Policie ČR.

Uložená opatření a sankce

V průběhu 3. čtvrtletí bylo inspektory zajištěno a uloženo mimo dosah kontrolovaných osob celkem 11 703 kusů padělků, jejichž prodejem by majitelům práv k tomuto duševnímu vlastnictví vznikla škoda vyčíslená na 55 305 982 Kč. Výrobky neodpovídající zvláštním právním předpisům, u kterých bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí anebo zabrání, budou následně zničeny, případně využity k humanitárním účelům.

Podíl jednotlivých sortimentních skupin na celkovém objemu zajištěných falzifikátů:

Pod položkou Další druhy zboží jsou zahrnuty druhy zboží, které byly zabrány v nižším počtu výrobků, jako např. sluneční brýle, přívěsky, klíčenky, deštníky, kryty na mobilní telefony, paměťové karty, břity na holení, kuřácké soupravy, nože nebo čajové servisy.

Následující graf znázorňuje podíl vybraných ochranných známek v celkovém objemu zajištěných výrobků. Ochranné známky nezařazené ve výčtu, byly zajištěny v nižším počtu než 350 kusů výrobků.

Na základě zjištěného porušení právních předpisů nabylo ve 3. čtvrtletí v rámci kontrolní akce zaměřené na prodej, nabídku a skladování padělků právní moci celkem 296 pokut v souhrnné výši 3 076 500 Kč.

Závěr

Kontroly dodržování zákazu užívání nekalých obchodních praktik nabídkou a prodejem výrobků nebo služeb, porušujících některá práva duševního vlastnictví, včetně skladování takových výrobků, provádí Česká obchodní inspekce na základě podání majitelů práv duševního vlastnictví i spotřebitelů a také při nich využívá vlastních poznatků. Kontroly probíhají ve stánkovém prodeji, v kamenných provozovnách i prostřednictvím internetových obchodů a jejich výsledkem jsou zjištění četných nedostatků, z nichž téměř čtvrtinu představuje porušení některých práv duševního vlastnictví. Z hlediska sortimentu byly nejčastěji zajištěny falzifikáty textilních výrobků a hraček, ze značek pak Burberry, která se v poslední době již pravidelně vyskytuje mezi nejvíce padělanými značkami. Nově se mezi zajištěnými výrobky vyskytují padělky značky Ovečka Shaun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Petr Bystroň

Dobrý večer, paní Konečná, v první řadě Vám gratuluji k výsledkům voleb do EP. Chci se zeptat dále, jak se díváte na "hledání" politika opoziční AFD v České republice? Přijde Vám to v pořádku? (Mně osobně to něco připomíná).Děkuji a přeji hezký večer.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Energetický regulační úřad dokončuje přípravy na sdílení elektřiny

22:03 Energetický regulační úřad dokončuje přípravy na sdílení elektřiny

Energetický regulační úřad (ERÚ) aktuálně vydal změnová cenová rozhodnutí, která obsahují novou cenu…