ČSÚ: V srpnu byly vyšší tržby za prodej pohonných hmot a v internetových obchodech

09.10.2024 10:17 | Tisková zpráva

Tržby v maloobchodě se v srpnu reálně zvýšily meziročně o 5,3 % a meziměsíčně o 0,1 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně klesly o 0,4 % a meziměsíčně vzrostly o 0,3 %.

ČSÚ: V srpnu byly vyšší tržby za prodej pohonných hmot a v internetových obchodech
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) v srpnu reálně zvýšily o 0,1 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 2,1 % a za nepotravinářské zboží o 0,6 %, naopak za potraviny klesly o 1,2 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v srpnu zvýšily reálně o 5,3 %. Tržby za pohonné hmoty vzrostly o 9,3 %, za nepotravinářské zboží o 7,2 % a za potraviny o 1,6 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v srpnu meziročně vzrostly. Tržby se zvýšily za prodej nepotravinářského zboží i potravin. Vyšší tržby jsme zaznamenali i u prodejců pohonných hmot, kteří spolu s internetovými prodejci nejvíce přispěli k růstu maloobchodních tržeb,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

tab

Tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky meziročně vzrostly o 14,0 %, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 7,0 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 4,6 %, s výrobky pro domácnost o 4,3 % a s oděvy a obuví o 2,1 %. Naopak tržby klesly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 0,6 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 2,0 % a ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 2,0 %. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se zvýšily o 16,8 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby vzrostly o 16,1 %.

graf

graf

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Meziročně se tržby snížily o 0,4 %, přičemž za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly o 0,8 %, naopak za opravy motorových vozidel vzrostly o 0,9 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

graf

graf

Poznámky:
1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Česká pošta: Velkou pardubickou koně běhají už 150 let

13:21 Česká pošta: Velkou pardubickou koně běhají už 150 let

Ve středu 9. října uvádí Česká pošta do prodeje nový příležitostný poštovní aršík se třemi známkami …