Celní správa: Celníci na Vysočině zachytili 50 000 promyšleně pašovaných cigaret

17.10.2024 10:22 | Tisková zpráva

Pořádný úlovek se během odpolední směny podařil mobilní hlídce Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Vytipovaným objektem ke kontrole se stala dodávka bulharské imatrikulace s připojeným přívěsem pro převoz jiných aut. I když se jednalo o vozidlo s třímístnou kabinou a jen omezeným vnitřním prostorem, nakonec bylo v této jízdní soupravě odhaleno 50 000 důmyslně ukrytých cigaret.

Celní správa: Celníci na Vysočině zachytili 50 000 promyšleně pašovaných cigaret
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Bulharský řidič na prvotní dotaz hlídky odpověděl, že cestuje do Německa a veze si jen 4 kartony cigaret pro svoji spotřebu. Při zběžné kontrole kabiny celníci našli první ukryté krabičky cigaret v přihrádce pod sedadlem řidiče. Další nalezli za polstrováním obou dveří, v prostoru u stropního světla mezi stropnicí a střechou. Celníci pomocí ručního rentgenu BACKSCATTER BTX odhalili další krabičky zašité v opěradlech sedadel. V té chvíli už bylo jasné, že tentokrát půjde o závažnější případ pašování cigaret a důkladné kontrole byla podrobena celá jízdní souprava. Ručním rentgenem byly zkontrolovány veškeré dutiny a rámy i přípojných vozíků. Největší překvapením ale byly krabičky cigaret důmyslně ukryté v jedenácti pneumatikách kol umístěných pod dvěma přepravovanými přípojnými vozíky. Ty odhalil zavazadlový rentgen RAPISCAN, který celníci pro svou práci v terénu taktéž hojně využívají.

Problémem bylo, jak pašované krabičky cigaret z těchto kol dostat ven. S tím celníkům pomohli hasiči z Hasičského Záchranného Sboru Kraje vysočina, kteří disponují zouvačkou pneumatik a dalším potřebným nářadím.

Celkem bylo odhaleno 49 560 ks pašovaných cigaret a jen spotřební daň byla vyčíslena na 214 000 Kč. Případ převzal útvar Pátrání Generálního ředitelství cel pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu krácení daně. Vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení nelze v tuto chvíli k tomuto případu poskytovat bližší informace. Nicméně řidič musí uhradit vyčíslenou spotřební daň a hrozí mu trest odnětí svobody až do výše 3 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

HZS ČR: Připomněli jsme si výročí zásahu ve Vrběticích

13:28 HZS ČR: Připomněli jsme si výročí zásahu ve Vrběticích

5 let, 11 měsíců a 28 dní (16.10.2014 – 13.10.2020) je celkový čas, který v areálu muničních skladů …