Celní správa: Nafta i alkohol jen do limitu, upozorňují celníci

04.09.2024 10:22 | Tisková zpráva

Sedm případů nelegální přepravy výrobků zatížených spotřební daní řešili v průběhu měsíce srpna celníci na jihu Moravy. Zajistili 88 litrů lihovin, 180 litrů šumivého vína a 815 litrů nafty.

Celní správa: Nafta i alkohol jen do limitu, upozorňují celníci
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Dva kanystry s naftou či pár lahví alkoholu navíc celníky při kontrole vozidel určitě nepřekvapí, ale 240 lahví sektu by bylo i na údajnou svatbu dcery kontrolovaného lotyšského řidiče poněkud nestandardní. Navíc při prověření dokladů v databázích celníci zjistili, že téměř totožnou situaci s tímto mužem už řešili i kolegové z Olomouce.

Obdobně o svůj náklad přišel také litevský řidič, který převážel vysoce zchlazené maso z Itálie do Litvy. Přibalil si k němu totiž 126 lahví whiskey BLACK MINE, o které uvedl, že je pouze pro jeho pro osobní spotřebu, ale pro přepravu neměl potřebné doklady. Evropská směrnice však limit pro osobní spotřebu stanovuje pouze na 10 litrů lihovin.

Bez potřebných dokladů se pokusil převézt svůj náklad také rumunský řidič jedoucí poslední srpnový večer z Belgie. Kromě obchodního zboží měl naložené také dva plechové sudy a čtyři plastové kanystry naplněné naftou o celkovém objemu 235 litrů a chtěl ji použít doma pro pohon traktoru. Nejenže neměl doklady, ale jednalo se o naftu barvenou, která je určena výhradně pro výrobu tepla.

I přes opakovaná upozornění, zajištění a propadnutí zboží či dodatečné platby spotřební daně řidiči a další cestující v rozporu s českými i evropskými předpisy převáží zboží zatížené spotřební daní v nadlimitním množství. Převozní limity pro osobní spotřebu těchto výrobků, kdy není třeba předkládat žádné daňové či průvodní doklady, jsou jednotné v rámci celé Evropské unie. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 České dráhy upraví ve více než dvou stech vozech okna pro snazší průchod mobilního signálu

22:08 České dráhy upraví ve více než dvou stech vozech okna pro snazší průchod mobilního signálu

České dráhy pokračují v opatřeních na zlepšení dostupnosti mobilního signálu ve svých vlacích. Po ne…