Celní správa: Nelegální byznys a úniky na daních za více než dvě miliardy korun

26.07.2024 19:02 | Tisková zpráva

Již od roku 2004 je pro celní správu v oblasti pátrání jedním z primárních cílů boj proti ilegálním výrobcům cigaret a zpracovatelům tabákových listů určených ke kouření, kteří zásobují ilegální továrny na výrobu cigaret na území České republiky a EU. Za období 20 let se podařilo českým celníkům odhalit 47 nelegálních výroben, zajistit více než 240 milionů cigaret a 950 tun tabáku. Daňové úniky byly vyčísleny na 2,2 miliardy korun.

Celní správa: Nelegální byznys a úniky na daních za více než dvě miliardy korun
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Po obchodování se zbraněmi a drogami je to další nejvíce výdělečný obchod.    Podle výkonného ředitele Českého sdružení pro značkové výrobky Lukáše Horáka dosahuje podíl cigaret bez českého kolku aktuálně cca 15–20 % domácí spotřeby, část tvoří legální nákupy soukromých osob v zahraničí. Je to způsobeno zejména rychle rostoucí cenou cigaret u nás ve srovnání s okolními zeměmi.

V minulosti byly mimo průmyslové ilegální zpracování celníky průběžně odhalovány rukodělné manufakturní výrobny cigaret. Cigarety se vyznačovaly velmi špatnou kvalitou, krabičky na ně se plnily a lepily ručně a v mnoha případech obsahovaly pouze 18–19 kusů. Starší repasované výrobní stroje jsou schopné vyrobit 2 500 kusů cigaret za minutu. S menším strojním zařízením lze za stejný čas vyrobit 700 kusů cigaret. Jeho předností je snadná manipulace a rychlý transport dle aktuální potřeby. Postupem času organizované skupiny pachatelů přecházely k modernějšímu a výkonnějšímu strojnímu vybavení. Například v roce 2022 se celníci setkali poprvé s výrobním zařízením zn. MOLINS - MARK 9, jehož výrobní kapacita byla až 5 000 kusů cigaret za minutu. Kompletní sestavené nelegální zařízení má hmotnost cca 15 tun. Jeho součástí je výrobní a balicí stroj, stroj na řezání a úpravu tabáku, kompresory, vývěvy a dopravníky. Investice nelegálních výrobců do zařízení včetně pronájmu budov a jejich stavebních úprav a logistiky se pohybuje okolo 10 milionů korun.

Padělky cigaret jsou vyrobeny často z nevhodného a nefermentovaného tabáku, který není skladován v hygienických podmínkách, bývá často kontaminován plísněmi či napaden roztoči. Vždy se jedná o značný fiskální daňový únik na vrub státu a je poškozováno jméno a zisky z prodeje legitimního podnikatelského sektoru – oficiálních výrobců cigaret. Do nelegálního obchodu s cigaretami jsou zpravidla zapojeny mezinárodní zločinecké skupiny a výnos z protiprávní činnosti je těmito entitami následně používán k páchání jiné trestné činnosti. V posledních letech jsou to tzv. předsunuté nelegální výrobny cigaret na území EU, jejichž cílem je saturace poptávky po nezdaněných a levných tabákových výrobcích v západoevropských zemích.

„Velkým přínosem pro odhalování nelegální výroby a obchodu je nejen mezinárodní spolupráce zahraničních kolegů a vytváření společných vyšetřovacích týmů, ale i kooperace s legitimními pod­nikatelskými subjekty, jmenovitě s tabákovými společnostmi působícími na území České republiky. S nimi jsou sdíleny poznatky k situaci na trhu s tabákem a tabákovými výrobky, s indexy vyskytujících se rizik a nestandardních jevů,“ řekl generální ředitel Generálního ředitelství cel Marek Šimandl. „Velmi si ceníme snahy celní správy při potírání nelegálního obchodu a dlouhodobě výborné spolupráce,“ doplnil závěrem Lukáš Horák.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…