Celní správa: Vezl z Polska cigarety bez tabákových nálepek

04.07.2024 16:05 | Tisková zpráva

Jedenáct tisíc a šest set kusů cigaret zajistila v minulých dnech hlídka královéhradeckých celníků mobilního dohledu, operující v blízkosti bývalého hraničního přechodu Náchod – Kudowa Slone, posádce šedého volkswagenu, která měla namířeno z Polska do České republiky. K vlastnictví kuřiva bez tabákových nálepek se následně po odhalení nelegální zásilky přihlásil sedmatřicetiletý Čech, který avizoval, že si jej veze pro svoji osobní spotřebu. Cigarety byly umístěny v zavazadlovém prostoru vozidla v kartonové krabici a v bílém igelitovém pytli. Celníci zajištěné cigarety uskladnili ve skladu celního úřadu a případ předali odboru pátrání Celní správy České republiky k zahájení úkonů trestního řízení.

Celní správa: Vezl z Polska cigarety bez tabákových nálepek
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Muži hrozí za trestné činy porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a porušení práv k ochranné známce a jiným označením trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti. Navíc mu bude doměřena spotřební daň ve výši téměř padesát tisíc korun.

Ze statistik královéhradeckých celníků je patrný nárůst nelegální přepravy tabákových výrobků z Polska. Jen za 1. pololetí roku 2024 zaznamenali padesát porušení a zajistili více než 116 tisíc kusů nezdaněných cigaret. V porovnání s celým minulým rokem, kdy jich zajistili téměř 150 tisíc kusů, byl počet porušení již v tomto pololetí překročen o 4 případy.

Fyzické osoby, které dopravují cigarety pro osobní spotřebu z členských zemí Evropské unie, je mohou dovézt bez toho, aniž by uhradily spotřební daň, pouze v zákonem stanoveném limitu 800 kusů cigaret. U cigaret ze třetích (mimounijních) zemí platí osvobození od daně z přidané hodnoty, spotřební daně a cla u 200 kusů cigaret.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MPO vyhlašuje první výzvu na podporu vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla

7:44 MPO vyhlašuje první výzvu na podporu vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo další opatření na pomoc s dekarbonizací české energetiky …