Česká obchodní inspekce zabavila ve 3. čtvrtletí téměř 9 tisíc kusů padělků

23.12.2018 19:59 | Zprávy

Česká obchodní inspekce uskutečnila ve 3. čtvrtletí 2018 celkem 379 kontrol, při kterých se zaměřila také na nabídku a prodej výrobků, které porušují některá práva duševního vlastnictví. ČOI v tomto období zajistila 8 849 kusů padělků v hodnotě originálů 28 292 731 Kč.

Česká obchodní inspekce zabavila ve 3. čtvrtletí téměř 9 tisíc kusů padělků
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

 Oproti minulému čtvrtletí došlo k nárůstu a také se zvýšilo množství zajištěných padělků. Nejčastěji docházelo k porušení práv duševního vlastnictví u oděvů a textilních výrobků ochranných známek Tommy Hilfiger a Louis Vuitton.

Česká obchodní inspekce uskutečnila v období od 1. července do 30. září 2018 kontrolní akci, při níž ověřovala dodržování povinností vyplývajících z ustanovení § 8 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, při nabídce, prodeji a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví. Podle tohoto ustanovení se zakazuje obchodníkům nabízet za účelem prodeje, prodávat a skladovat výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví nebo neoprávněné užívání ochranných známek.  

ČOI z celkového počtu provedených kontrol zjistila ve 281 případech (74,1 %) porušení právních předpisů. Z tohoto počtu u 102 kontrol bylo zaznamenáno porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, což v procentuálním vyjádření představuje 26,9 %. Oproti minulému čtvrtletí došlo k nárůstu, kdy porušení práv duševního vlastnictví bylo zjištěno v 18,2 %.

Česká obchodní inspekce uložila za zjištěné nedostatky celkem 371 pokut v hodnotě 9 347 500 Kč. Kromě pokut ČOI zajistila 8 849 kusů padělků v hodnotě originálů ve výši 28 292 731 Kč.

Graf č. 1: Podíl sortimentu na porušení práv duševního vlastnictví

 

Graf č. 2: Podíl vybraných ochranných známek z celkového objemu zajištěných výrobků

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

11:44 ČEZ: Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

Flotila vozidel dukovanských hasičů se rozrostla o nový automobilový žebřík AZ 40, jehož rameno dosá…