Český statistický úřad: Bez nároku na odměnu pomáhá každý pátý

28.06.2024 10:17 | Tisková zpráva

Ve druhé polovině roku 2023 provedl Český statistický úřad šetření, které poskytlo informace o zapojení obyvatel Česka do dobrovolnických činností. Kromě základního členění dobrovolníků podle věku, vzdělání a ekonomické aktivity přineslo také informace o organizovaném a neorganizovaném dobrovolnictví, o místu výkonu dobrovolnické činnosti či o jejich zaměření.

Český statistický úřad: Bez nároku na odměnu pomáhá každý pátý
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Míra dobrovolnictví ve 2. pololetí roku 2023 dosáhla hodnoty 19,2 %, přičemž vyšší míru dobrovolnictví měly ženy (21,4 %). Muži sice s mírou dobrovolnictví (16,9 %) za ženami mírně zaostávali, ale věnovali dobrovolnictví větší úhrn hodin.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 19767 lidí

Dobrovolníci nejčastěji pomáhali přátelům, sousedům nebo neznámým lidem (33,8 %), případně nějaké organizaci (33,2 %). Dobrovolnictví probíhalo nejčastěji v místě bydliště (85,7 %).

Mezi dobrovolníky převažovalo organizované dobrovolnictví (56,6 %), dobrovolnická činnost byla nejčastěji zaměřena na rozvoj obce, komunit a sousedskou výpomoc (23,7 %) a sociální péči (23,5 %).

Důvodem k dobrovolnictví bylo nejčastěji přesvědčení a víra v hodnoty, které podporuje daná skupina nebo organizace (29,8 %), případně to, že dobrovolník chce být s ostatními lidmi, s přáteli, či následuje jejich příklad (29,2 %).

Detailní pohled na dobrovolnictví v Česku přináší analýza Dobrovolnictví v ČR 2023 (ZDE) a také prezentace ČSÚ z tematické tiskové konference (ZDE).

Šetření bylo navázáno na Výběrové šetření pracovních sil. Zjišťování proběhlo z iniciativy Úřadu vlády, financovalo jej Ministerstvo vnitra a tazatelé při něm ve všech krajích ČR oslovili respondenty ve věku 15 a více let. Definice dobrovolnictví pro šetření vycházela z definice dobrovolnictví stanovené Mezinárodní organizací práce (ILO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Příjmy domácností stouply v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 procenta

16:13 Český statistický úřad: Příjmy domácností stouply v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 procenta

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvr…