Český statistický úřad: Ceny vývozu i dovozu meziročně významně rostly

12.10.2021 8:24 | Tisková zpráva

Indexy cen vývozu a dovozu – srpen 2021

Český statistický úřad: Ceny vývozu i dovozu meziročně významně rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V srpnu 2021 vývozní ceny meziměsíčně klesly o 0,3 %, dovozní ceny vzrostly o 0,3 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,4 %. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 8,6 %, dovozní ceny o 9,4 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,3 %. 

Meziměsíční srovnání
Vývozní ceny v srpnu klesly o 0,3 % (po očištění o kurzový vliv vzrostly o 0,2 %). Pokles celkového meziměsíčního indexu byl nejvíce ovlivněn snížením cen strojů a dopravních prostředků o 0,8 %. Ceny chemikálií klesly o 0,6 % a minerálních paliv o 0,5 %. Nejvíce se zvýšily ceny polotovarů o 1,2 % (především kovových výrobků, železa a oceli) a ostatních surovin o 1,1 % (zejména dřeva).

Dovozní ceny v srpnu vzrostly o 0,3 % (po očištění o kurzový vliv o 0,8 %). Největší vliv na zvýšení celkového meziměsíčního indexu měl růst cen polotovarů o 0,8 % (zejména železa a oceli). Nejvíce rostly ceny ostatních surovin o 1,3 % (hlavně surového kaučuku) a minerálních paliv o 0,8 % (plynu, elektřiny a uhlí). K poklesu nedošlo v žádné ze sledovaných skupin.

Směnné relace se snížily na hodnotu 99,4 % (v červenci 100,7 %). Nejnižší hodnotu zaznamenala minerální paliva (98,7 %), nejvyšší hodnoty dosáhly polotovary (100,4 %).

„V srpnu 2021 výrazně vzrostly meziroční ceny, ve vývozu o 8,6 % a v dovozu o 9,4 %. Nadále pokračoval trend značného meziročního růstu cen minerálních paliv a ostatních surovin. V meziměsíčním i meziročním srovnání se zvýšily zejména ceny železa, oceli a dřeva,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Meziroční srovnání
Ceny vývozu se zvýšily o 8,6 % (po očištění o kurzový vliv o 10,7 %). Rozhodující vliv na vývoj celkového meziročního indexu měl růst cen polotovarů o 16,0 % (hlavně železa, oceli a kovových výrobků). Výrazně rostly ceny ostatních surovin o 70,1 % (zejména dřeva a kovového odpadu), minerálních paliv o 50,2 % (hlavně elektřiny, ropných výrobků a plynu) a ceny chemikálií o 15,3 %. Klesly pouze ceny nápojů a tabáku o 3,0 %.

Dovozní ceny vzrostly o 9,4 % (po očištění o kurzový vliv o 11,6 %). Růst celkového meziročního indexu byl nejvíce ovlivněn výrazným zvýšením cen minerálních paliv o 80,0 % (zejména ropy a ropných výrobků, plynu a elektřiny). Významně rostly ceny ostatních surovin o 47,0 % (především rud kovů, kovového odpadu a dřeva), polotovarů o 14,1 % (hlavně železa, oceli a neželezných kovů) a ceny chemikálií o 11,1 %. Klesly pouze ceny průmyslového spotřebního zboží o 0,6 %.

Směnné relace klesly na hodnotu 99,3 % (v červenci 99,8 %). Nejnižší hodnotu směnných relací zaznamenala minerální paliva (83,4 %), naopak nejvyšší hodnoty dosáhly ostatní suroviny (115,7 %).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Prý kandidujete do senátu, aby tam rodiče byli víc slyšet

To jako vážně? Co jste pro ně udělal jako poslankyně? Jak je možné, že přes vás (lidovce) prošlo tak nespravedlivé navýšení rodičovské, které je navíc dost nízké? Proč se příspěvek pravidelně nevalorizuje? A proč jste zdražili kojeneckou vodu, ale i třeba hygienické pomůcky tím, že jste je dali do v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Letní univerzita – vstupenka pro práci v jaderné energetice

13:45 ČEZ: Letní univerzita – vstupenka pro práci v jaderné energetice

Návštěva zajímavých míst elektrárny, odborné přednášky nebo skok evakuačním rukávem. To jsou jen pří…