Český statistický úřad: Meziroční růst cen v červenci mírně zrychlil

13.08.2024 19:15 | Tisková zpráva

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,7 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura. Meziročně spotřebitelské ceny v červenci vzrostly o 2,2 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v červnu.

Český statistický úřad: Meziroční růst cen v červenci mírně zrychlil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 0,7 %. Růst spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura byl způsoben zejména zvýšením sezónních cen dovolených s komplexními službami o 25,1 %. V oddíle doprava vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 1,3 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly vyšší zejména ceny drůbežího masa o 6,4 %, čokoládových výrobků o 7,7 %, nealkoholických nápojů o 1,3 %, vepřového masa o 1,9 % a másla o 4,3 %.

Na snižování celkové cenové hladiny působil v červenci především pokles cen v oddíle odívání a obuv, kde byly nižší ceny oděvů o 0,9 % a obuvi o 1,9 %. Z potravin klesly zejména ceny zeleniny o 4,6 %, z čehož ceny brambor byly nižší o 21,8 %. Ceny ovoce se meziměsíčně snížily o 2,2 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 % a ceny služeb o 1,6 %.

tab

rab

Meziroční srovnání

„Červencové mírné zrychlení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno především cenami potravin. Ty oslabily svůj meziroční pokles a byly oproti loňskému červenci levnější zhruba o 3 %,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 2,2 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v červnu. Toto zrychlení1) meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde řada sledovaných položek zmírnila svůj meziroční cenový pokles. Ceny mouky byly v červenci nižší o 15,4 % (v červnu pokles o 20,9 %), drůbežího masa o 5,8 % (v červnu pokles o 12,1 %), vajec o 17,2 % (v červnu pokles o 20,4 %), ovoce o 4,2 % (v červnu pokles o 6,3 %). Ceny másla zrychlily svůj meziroční růst na 15,2 % (v červnu růst o 11,5 %), čokoládových výrobků na 16,0 % (v červnu růst o 9,5 %), nealkoholických nápojů na 3,4 % (v červnu růst o 1,3 %).

tav

tab

Na meziroční růst cenové hladiny měly v červenci největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny nájemného z bytu2) o 6,8 %, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 4,4 %, vodného o 10,9 %, stočného o 13,4 %, elektřiny o 8,9 % a tepla a teplé vody o 5,0 %. Ceny zemního plynu meziročně klesly o 6,7 % a tuhých paliv o 2,9 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle stravování a ubytování v důsledku vyšších cen stravovacích služeb o 7,1 % a ubytovacích služeb o 8,8 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly ceny lihovin o 3,4 %, piva o 4,9 % a tabákových výrobků o 6,6 %. Ceny vína meziročně klesly o 2,6 %. V oddíle doprava byly vyšší především ceny pohonných hmot a olejů o 5,6 %. Naopak na meziročním snižování celkové cenové hladiny měly v červenci největší podíl ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje (pokles o 3,1 %).

Náklady vlastnického bydlení (imputované nájemné) meziročně vzrostly o 0,9 % (v červnu o 0,8 %). Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení nákladů vlastnického bydlení byl 102,3 %. (Více informací: Metodická poznámka ZDE.)

tab

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,6 % a ceny služeb o 4,9 %.

Hladina bazického indexu spotřebitelských cen k základnímu období průměr roku 2015 byla v červenci 152,0 % (v červnu 151,0 %).

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 4,4 % (v červnu 4,9 %).

graf

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)3)

Podle předběžných výpočtů HICP v červenci v Česku meziměsíčně vzrostl o 0,7 % a meziročně o 2,5 % (v červnu o 2,2 %). Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP v červenci 2024 za Eurozónu 2,6 % (v červnu 2,5 %), v Německu 2,6 % a na Slovensku 2,9 %. Nejvyšší byla v červenci v Belgii (5,5 %) a nejnižší ve Finsku (0,6 %).

Podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna HICP 27 členských zemí EU v červnu 2,6 %, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v květnu. Nejvyšší byla v červnu v Belgii (5,4 %) a nejnižší ve Finsku (0,5 %).

(Více informací najdete na internetových stránkách Eurostatu HICP - ZDE.)

graf

Poznámky:
1) Zrychlení/zpomalení růstu meziročního cenového indexu je rozdíl mezi aktuálním a předchozím meziročním indexem. Je proto závislé na změně aktuálního meziměsíčního indexu a zároveň na změně základny – meziměsíčního indexu (růstu/poklesu) ve stejném měsíci loňského roku.
2) Nájemné z bytu zahrnuje jak nově uzavřené smlouvy, tak i stávající.
3) HICP neobsahuje imputované nájemné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

19:13 ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes na svých webových stránkách www.nabidk…