Český statistický úřad: V osmi obcích si v sobotu volili nové zastupitele

25.03.2024 10:17 | Tisková zpráva

V celkem osmi obcích na území šesti krajů voliči v sobotu rozhodli v nových či dodatečných volbách o novém složení obecních zastupitelstev. Počet zastupitelů zde klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 51 mandátů se ucházelo 141 platných kandidátů.

Český statistický úřad: V osmi obcích si v sobotu volili nové zastupitele
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Jedny nové a jedny dodatečné volby proběhly na území Středočeského kraje v obcích Vysoký Újezd na Berounsku a Všesulov na Rakovnicku. V Jihočeském kraji se volilo v obci Skály na Strakonicku, v Ústeckém kraji v Libochovanech a Píšťanech na Litoměřicku, v Pardubickém kraji v Kamenné Horce na Svitavsku, v Kraji Vysočina v Číměři na Třebíčsku a v Jihomoravském kraji v Čermákovicích na Znojemsku.

„Zpracováním výsledků sobotních voleb v některých obcích Český statistický úřad symbolicky zahájil náročný volební rok 2024, ve kterém bude zpracovávat výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu, zářijových voleb do krajských zastupitelstev a jedné třetiny Senátu či několika dalších nových voleb do obecních zastupitelstev,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Celková volební účast dosáhla 64,86 %. Nejvyšší zájem o účast byl v obci Skály na Strakonicku, kde do volebních místností dorazilo 85,51 % oprávněných voličů. Nejnižší zájem o volby zaznamenali v obci Vysoký Újezd na Berounsku s účastí 55,41 %. Mandát získalo celkem 20 žen a 31 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 46,45 let. Nejstaršímu zvolenému je 73 let, nejmladšímu 23 let.

Pro volby bylo zaregistrováno celkem 20 kandidátních listin. O post zastupitele usilovalo 58 žen (41,1 % z celkového počtu kandidátů) a 83 mužů. Nejvíce kandidátů se o zvolení ucházelo v obci Vysoký Újezd, o 9 mandátů zde usilovalo 45 kandidátů. Naopak v obci Číměř do pětičlenného zastupitelstva kandidovalo 6 kandidátů. Průměrný věk kandidujících byl 47,1 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo v době konání voleb 18 let, nejstaršímu 77 let.

Podrobné informace o volebních výsledcích v předmětných obcích naleznete na webu ZDE.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 24. března v 02.51 hodin. V pondělí 25. března výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Infocentru  Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

11:46 ČEZ: V Infocentru Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

Že „Elektřina není nuda“ se mohou přesvědčit, a sami si i vyzkoušet, sobotní návštěvníci Informačníh…