Celkově v roce 2021 dosáhla výroba masa v České republice 466 856 tun (+2,6 %), z toho bylo 72 552 tun (0,0 %) hovězího, 217 008 tun (+2,6 %) vepřového a 177 157 tun (+3,8 %) drůbežího. Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat se mírně zvedly u jatečného skotu (+4,3 %) a jatečných kuřat (+1,8 %), zatímco ceny jatečných prasat byly výrazně pod úrovní roku 2020 (-16,3 %). Přímý nákup mléka se meziročně snížil (-2,0 %), nákup mlékáren od producentů a odbytových organizací byl vyšší o 1,2 %.
Porážky a výroba masa
Ve 4. čtvrtletí bylo vyrobeno 19 497 tun hovězího masa, meziročně jen o málo více (+0,7 %). Na tomto výsledku se podílely zejména zvýšené porážky krav (27,1 tis. ks; +2,8 %), které kompenzovaly nižší porážky býků (26,5 tis. ks; -2,5 %).
Výroba vepřového masa se zvýšila na 56 128 tun (+1,7 %), přičemž bylo poraženo 605,8 tis. prasat (+1,1 %), z toho bylo 13,5 tis. prasnic (+18,4 %).
V tomto čtvrtletí bylo na jatka dodáno 70 782 tun drůbeže, což představuje výrobu 46 012 tun drůbežího masa (+5,1 %).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva