„Ve 2. čtvrtletí došlo k rychlému růstu cen zemědělských výrobců, a to nejen v České republice. Pro chovatele skotu a drůbeže to bylo motivující k vývozu jatečných zvířat, a výroba masa sledovaná na jatkách tak poklesla víc než hrubá tuzemská produkce,“ vysvětluje Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Výroba masa a nákup mléka
Ve 2. čtvrtletí meziročně klesla výroba hovězího masa o 6,6 % na 16 810 tun. Bylo poraženo celkem 54,3 tis. ks skotu (-6,5 %). Z toho bylo 22,4 tis. býků (-11,7 %), 23,7 tis. krav (-0,2 %) a 6,2 tis. jalovic (-11,6 %). Pokles výroby masa na jatkách byl ovlivněn sníženým dovozem a zvýšeným vývozem jatečných zvířat určených k porážce, zvláště býků.
Vepřového masa se vyrobilo 53 505 tun (-2,2 %). Porážky prasat se meziročně snížily na 576,1 tis. ks (-3,4 %). Prasat z výkrmu se porazilo o 3,6 % méně. Nárůst porážek prasnic se zpomalil, přesto jich bylo poraženo o 5,7 % víc než vloni ve stejném období.
Drůbežího masa se vyrobilo 42 729 tun (-1,9 %), což odpovídá 65 751 tuně drůbeže dodané k porážce na jatkách. Do tohoto výsledku se promítl zvýšený vývoz živé drůbeže k porážkám do zahraničí.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva