CzechInvest: V Kyjoveˇ se začne platit correntem, jakmile se zmírní skóre PES ze stavu 5 na stupeň 3

09.01.2021 18:23 | Zprávy

Jihomoravský Kyjov se připravuje na oficiální start projektu na oživení lokální ekonomiky Corrency, který přichází s myšlenkou unikátní měny corrent. Původně plánované zahájení se odsouvá z důvodu uzamčení české ekonomiky na okamžik, kdy se zmírní skóre “Protiepidemického systému České republiky” (tzv. PES) z aktuálního stavu 5 na stupeň 3.

CzechInvest: V Kyjoveˇ se začne platit correntem, jakmile se zmírní skóre PES ze stavu 5 na stupeň 3
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

V prosinci se již začaly stovky občanů a desítky kyjovských obchodníků registrovat do pilotního projektu Corrency. Plánovaný start 11. ledna 2021 však zastavil PES 5. Zaplatit correntem bude možné jakmile, se epidemiologická situace zlepší a obchody a služby se v Kyjově otevřou. Registrace do pilotu bude nadále pokračovat.

Během měsíce se přihlásilo o příspěvek ve výši 400 korun ve formě correntů 600 obyvatel Kyjova. Celková kapacita obyvatel, kteří jej mohou využít, je 2 tisíce. Zájemci se mohou hlásit na webu ZDE, na podatelně radnice nebo v kyjovském Infocentru. Obchodníků se zatím zapojilo téměř třicet. Od místní prodejny biopotravin, lékárny, několika kaváren, papírnictví, přes obchod s látkami a opravnu aut, po nejrůznější poskytovatele služeb včetně kadeřnictví a masáží.

Občané musejí correnty utratit během stanovené doby, která je v případě Kyjova nastavena na 30 dní od startu projektu. S každým utraceným correntem zaplatí 1 korunu ze svého, čímž peníze v oběhu narůstají. U obchodníků mohou při platbě correnty na celý nákup nebo poskytované služby uplatnit slevu 50 procent.

Projekt Corrency vznikl jako reakce na první karanténu. Uspěl v hackathonu “Hack the Crisis” vyhlášeném agenturou CzechInvest a Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a v dotačním programu Ministerstva průmyslu a obchodu “Czech Rise Up” pro chytrá opatření proti COVID 19.

Více informací naleznete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…