CzechTourism: Všesokolský slet přitahuje tisíce turistů, Praha je centrem zájmu

03.07.2024 19:15 | Tisková zpráva

I letošní XVII. ročník Všesokolského sletu v termínu 30. 6. - 5. 7. 2024 přitahuje, stejně jako ty předchozí, tisíce návštěvníků z celého světa. Významně tak přispívá k oživení cestovního ruchu jak v hlavním městě, tak v přilehlých regionech.

CzechTourism: Všesokolský slet přitahuje tisíce turistů, Praha je centrem zájmu
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Tradiční událost, která se koná každých šest let, propaguje nejen bohatou sokolskou tradici, ale generuje také výrazné ekonomické přínosy pro místní podnikatele a obecně celý sektor cestovního ruchu.

Obsazenost ubytovacích zařízení
Podle dostupných aktuálních údajů dosahuje obsazenost hotelů a ubytovacích zařízení v Praze v období 1.- 5. 7. 2024 úrovně 60 %, přičemž průměrná cena za pokoj a noc činí 3482 Kč. O víkendu 5. až 7. července 2024 se očekává obsazenost 55 % s průměrnou cenou za pokoj 4276 Kč. Pro srovnání – loni ve stejném období bylo v Praze během prvního červencového pracovního týdne obsazeno necelých 57 % zdejších hromadných ubytovacích zařízení, což je o 3 % méně než letos. A nižší byla i průměrná cena za pokoj - 2971 Kč. Během prvního červencového víkendu 2023 hosté obsadili 44 % ubytovacích kapacit v hlavním městě (o 11 % méně než letos). Průměrná cena za pokoj a noc byla o cca 600 korun nižší - 3652 Kč.

„Všesokolský slet (více ZDE) je ukázkovým příkladem toho, jak mohou tradiční kulturní a sportovní události podpořit cestovní ruch. Díky této akci přijíždějí do Prahy tisíce návštěvníků, kteří objevují krásy našeho hlavního města a významně přispívají k jeho ekonomickému růstu,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Zároveň jde o událost s pozitivním dopadem nejen na ekonomiku metropole, ale také okolních regionů, kam turisté často vyrážejí a poznávají tak i méně známá místa. Benefity tak získávají i další tuzemské kraje.“

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 11426 lidí

Ekonomické přínosy a návštěvnost
V rámci minulého ročníku Všesokolského sletu v roce 2018 do Česka dorazilo 39 tisíc návštěvníků, z toho 31 200 ve věku 18+. Finanční efekt tehdejší akce dosáhl 75,1 mil. korun. Významná část účastníků pocházela z jiných částí Česka (60 %) a také ze zahraničí (9 %). Před šesti lety činily průměrné denní výdaje na osobu v případě zahraničních turistů 1 714 korun, u mimopražských 527 korun. Návštěvníci Všesokolského sletu z Prahy pak denně utratili 232 koruny na osobu. Dá se předpokládat, že tyto částky, i s ohledem na vývoj cen, budou letos obdobné nebo vyšší.

Všesokolský slet jako magnet pro turisty
V roce 2018 byl Všesokolský slet hlavním důvodem účasti pro 79 % návštěvníků z Prahy, 87 % mimopražských účastníků a 68 % zahraničních turistů. Tato sportovní a kulturní událost se tak stala hlavním motivem pro cestu do české metropole, což potvrzuje její klíčovou roli v podpoře turismu. Hlavním důvodem pro účast na Všesokolském sletu je členství v Sokole, ale také fakt, že se jedná o akci určenou celým rodinám.

Pozitivní hodnocení a vysoká návratnost
Všesokolský slet před šesti lety hodnotili návštěvníci vesměs pozitivně. Více než 85 % z nich tehdy označilo akci za jedinečnou a skvělou. Významná část dotázaných také uvedla, že příště přijede znovu. Řečeno čísly - 45 % návštěvníků z Prahy, 65 % mimopražských a 30 % zahraničních návštěvníků deklarovalo, že se na tuto akci vrátí v rámci letošního ročníku.

Délka pobytu
Průměrná délka pobytu v Praze se během Všesokolského sletu pohybuje u mimopražských návštěvníků kolem 4,23 nocí (5,23 dní) a u zahraničních turistů činí dokonce 4,74 noci (5,74 dní). To znamená, že kromě návštěvy akce samotné zůstávají v Praze déle, čímž přispívají k vyšší ekonomické aktivitě ve městě. Našinci se nejčastěji ubytovávají jednak v zařízeních pro účastníky sletu, ale také v hotelích, penzionech nebo v soukromí. Zahraniční hosté a cvičenci pak preferují hotely či penziony, ale i pobyt u příbuzných či známých.

„Všesokolský slet patří mezi tahouny cestovního ruchu v Praze i okolních regionech. Každý ročník přitahuje tisíce návštěvníků, kteří přispívají k ekonomickému rozvoji a oživení místních podniků. Tato akce je také v souladu s filosofií, kterou CzechTourim využívá ve svých kampaních. Tedy, že Česko je tou pravou destinací pro aktivní odpočinek a sportovní vyžití,“ uzavírá vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Janeček.

Poznámka:
Hodnocení akce, včetně údajů o útratě a délce pobytu, vychází z průzkumu v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad se opět ptá lidí na jejich zdravotní postižení

7:44 Český statistický úřad se opět ptá lidí na jejich zdravotní postižení

Český statistický úřad zahajuje druhou část terénní fáze výběrového šetření osob se zdravotním posti…