DPP o letních prázdninách zrekonstruuje tramvajovou trať v Dukelských hrdinů a v Nádražní ulici

29.06.2024 11:27 | Tisková zpráva

Letošní letní prázdniny Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) využije také k dlouho avizované rekonstrukci tramvajové tratě v ulici Dukelských hrdinů a opravě tratě v Nádražní ulici v oblasti křižovatky s Bozděchovou ulicí. Práce na obou místech začínají od soboty 29. června, v případě opravy tratě v Nádražní ulici potrvají 12 dnů, rekonstrukce v ulici Dukelských hrdinů pak do konce letošního října.

DPP o letních prázdninách zrekonstruuje tramvajovou trať v Dukelských hrdinů a v Nádražní ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Náhradní autobusová doprava ani u jedné z těchto dvou akcí nebude zavedena. Vzhledem k řadě dalších stavebních akcí, které už v Praze probíhají nebo se chystají, bude naprostá většina tramvajových linek jezdit po upravených trasách. Pro vyhledání aktuálního spojení DPP cestujícím doporučuje využít on-line vyhledávače na webech ZDE, ZDE nebo v aplikaci Lítačka.

Rekonstrukce tramvajové tratě v ulici Dukelských hrdinů bude probíhat pouze v její severní části, tj. od Strossmayerova náměstí až po křižovatku s ulicí U Výstaviště. DPP provede kompletní rekonstrukci tratě, nově zde vybuduje pevnou jízdní dráhu s pružným upevněním kolejnic a s antivibračními rohožemi. V úseku od Strossmayerova náměstí po křižovatku s Veletržní ulicí zůstane trať i po rekonstrukci ve své současné poloze. Od křižovatky s Veletržní ulicí (včetně) až po kolejový trojúhelník u Výstaviště (včetně) bude tramvajová trať podle studie Letenský kříž (ZDE) Institutu plánovaní a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) posunuta o zhruba jeden až dva metry západním směrem, tj. směrem k Letné.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o komplexní přestavbu uličního profilu, navazujeme na práce Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) a rekonstrukci vodovodů, která byla zahájena už loni na podzim. Rekonstrukci tramvajové tratě úzce koordinujeme s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK), která už tento měsíc začala své práce u křižovatky s Heřmanovou ulicí,“ říká Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 23454 lidí

„Snažíme se, aby omezení tramvajového provozu trvalo co možná nejkratší dobu a probíhalo v nejkratším možném úseku. Během letních prázdnin zachováváme provoz tramvají od Nádraží Holešovice do obratiště Výstaviště. Od začátku nového školního roku se práce nicméně na necelé dva měsíce rozšíří i na kolejový trojúhelník u smyčky Výstaviště, který musíme také zrekonstruovat a posunout do nové polohy. Od 2. září 2024 se proto výluka provozu tramvají prodlouží i o úsek od Výstaviště po Nádraží Holešovice. V rámci této etapy musíme vybudovat také provizorní napojení rekonstruované tratě a posunutého křížení na stávající trať v ulici U Výstaviště, aby během podzimu a zimy byly tratě plně funkční. Příští rok se do ulice U Výstaviště vrátíme, abychom dokončili rekonstrukci zbylého úseku tramvajové tratě, včetně křižovatky s Bubenskou ulicí, podle schválené studie,“ dodává Penc.

Tramvajové zastávky v ulici Dukelských hrdinů zůstanou ve své stávající poloze. Po dokončení veškerých prací na přestavbě uličního profilu budou všechny tři nástupní ostrůvky (oba směry zastávky Veletržní palác a Strossmayerovo náměstí ve směru od Výstaviště) plně bezbariérově přístupné. Předchozí kompletní rekonstrukci tramvajové tratě v ulici Dukelských hrdinů DPP provedl v roce 1985. V roce 2001 proběhla repanelizace tratě novými velkoplošnými panely v úseku od Veletržní ulice ke Strossmayerovu náměstí, ve zbylé části byly položeny panely použité.

Výměna oblouků v oblasti křižovatky Nádražní a Bozděchovy ulice

Od soboty 29. června do čtvrtka 11. července 2024 do brzkých ranních hodin DPP opravuje také tramvajovou trať v Nádražní ulici u křižovatky s Bozděchovou. DPP zde vymění opotřebené a dožívající oblouky na obou kolejích. Tramvaje se do tohoto úseku vrátí od čtvrtka 11. července 2024 od ranního výjezdu. Během opravy tratě budou tramvaje z/do Slivence, resp. z/na Barrandov jezdit Radlickou, ul. Za Ženskými domovy a Plzeňskou ulicí.

Kompletní přehled linkového vedení tramvají na období letošních letních prázdnin je k dispozici na webu DPP ZDE.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v České republice největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 150 autobusových, 36 tramvajových (27 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2024 DPP vlastnil 1 185 autobusů, z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 782 tramvajových vozů a 16 trolejbusů. Podnik měl k 1. lednu 2024 v evidenčním stavu celkem 11 225 zaměstnanců, z toho 4 439 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej zlevňuje pro 1,4 milionu zákazníků na produktu na dobu neurčitou, nižší ceny se promítnou do záloh automaticky

14:46 ČEZ Prodej zlevňuje pro 1,4 milionu zákazníků na produktu na dobu neurčitou, nižší ceny se promítnou do záloh automaticky

Po zlevnění plynu na dobu neurčitou na začátku června pokračuje ČEZ Prodej ve svém avizovaném letním…