DPP vysoutěžil zhotovitele rekonstrukce stanice Českomoravská, stavba začne v lednu 2025

10.10.2024 10:17 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne na začátku příštího roku s kompletní rekonstrukcí stanice metra Českomoravská na trase B, přípravné práce začnou už na konci října. Vítězem veřejné zakázky na tuto investiční akci se stalo sdružení firem HOCHTIEF CZ a SYNER. Celková nabídková cena vítěze tendru činí 928,76 milionů korun, předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla 953,38 milionů korun.

DPP vysoutěžil zhotovitele rekonstrukce stanice Českomoravská, stavba začne v lednu 2025
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Rekonstrukce zabere 516 dnů, tj. bezmála jeden a půl roku. Z důvodu výměny eskalátorů a stropní desky na nástupišti bude DPP muset stanici na nezbytnou dobu téměř jednoho roku v lednu 2025 uzavřít. Vlaky budou stanicí pouze projíždět. DPP předpokládá opětovné otevření stanice pro cestující na konci příštího roku, kompletní dokončení rekonstrukce pak v létě 2026.

DPP v rámci rekonstrukce stanice Českomoravská provede kompletní sanace průsaků, výměnu všech kabelových rozvodů, vzduchotechniky a osvětlení. Stanice dostane také nové eskalátory a obklady. Původní, poškozené keramické obklady nahradí skleněné desky se speciálním rastrem od Maxima Velčovského a edit! architects, kteří zvítězili se svým návrhem v soutěži na graficko-výtvarné řešení interiéru stanice Českomoravská vypsané DPP na podzim 2022. Nové budou také obklady eskalátorového tunelu, podhledy z nástupiště nechá DPP zrepasovat. Vestibul stanice, kde je nyní volný průhled stropem přes vazníky až na stropní konstrukci, dostane nově podhledy.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 8352 lidí

„Kromě celkové modernizace stanice, jejíž součástí bude například výměna stropní desky a eskalátorů, dojde také k novému výtvarnému řešení interiérů, kdy původní keramické obklady nahradí skleněné desky s kapkami vzduchu od designéra Maxima Velčovského. V rámci druhé etapy prací dojde také k výstavbě výtahů, aby se Českomoravská zařadila do stále se rozšiřující rodiny bezbariérových stanic. S přestavbou jednotlivých stanic metra ale zdaleka nekončíme. Další na řadě bude Flora, na jejíž modernizaci jsme před pár dny vyhlásili výběrové řízení,“ říká Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

„Na Českomoravské budeme muset vyměnit také stropní desku v centrální lodi nástupiště a podél hlav sloupů v úrovni pod nástupištěm, tj. z pohledu cestujících vrstvu podlahy. V rámci projekčních prací jsme provedli odběr vzorků, z nichž jsme zjišťovali stav degradace důležitých konstrukčních prvků. Bohužel se ukázalo, že některé, jako například části ocelových nosných průvlaků, jsou kvůli průsakům v havarijním stavu a nezbývá nám nic jiného, než je vyměnit. To je také důvod, proč bude stanice uzavřena déle, než kdybychom měnili pouze eskalátory,“ vysvětluje rozsah rekonstrukce stanice Českomoravská Marek Kopřiva, člen představenstva a technický ředitel DPP – Metro.

Přípravné práce začnou na konci října 2024

Kompletní rekonstrukce stanice Českomoravská bude probíhat v koordinaci se stavebními pracemi na povrchu, které bude realizovat developer, skupina Kaprain, v rámci svého rozvojového projektu v oblasti. Přípravné práce na povrchu se rozeběhnou už na konci letošního října a v první fázi budou spočívat v odstranění přístřešků, které jsou mezi vestibulem stanice a autobusovým terminálem. V této fázi budou kvůli lokálnímu záboru upraveny trasy pro pěší; samotný vestibul i všechny tři výstupy z něj budou cestujícím plně k dispozici.

V další fázi od 19. listopadu 2024 začne bourání přebytečných přístaveb k vestibulu, především části vybíhající směrem k Ocelářské ulici a O2 areně. Bourací práce potrvají do konce letošního roku a pro cestující bude uzavřen výstup E1 z vestibulu stanice směrem k autobusovému terminálu, resp. Ocelářské ulici a O2 areně. O několik metrů bude také posunuta výstupní autobusová zastávka Českomoravská linek č. 151 ,152 a 375 směrem k ulici K Moravině.

Cestujícím, kteří budou mířit na autobusový terminál, k O2 areně nebo do Galerie Harfa, budou pro výstup z vestibulu stanice Českomoravská sloužit zbývající dva výstupy, a to ve směru k finančnímu úřadu (E2) nebo do Drahobejlovy ulice (E3), pouze bude nutné samotný vestibul stanice obejít zleva.

Po skončení přípravných prací na povrchu bude stávající členitý půdorys vestibulu upraven na obdélníkový tvar.

Bezbariérové zpřístupnění stanice Českomoravská

„Na Českomoravské připravujeme také projekt bezbariérového zpřístupnění stanice. Obě investiční akce, tj. kompletní rekonstrukce stanice, kterou už nelze dál odkládat a výstavba výtahů, jsou rozděleny do dvou etap především kvůli jejich koordinaci s připravovaným rozvojovým projektem developera v oblasti pro umístění výtahů a také s ohledem na velké mezinárodní akce v O2 areně. Samotnou rekonstrukci stanice jsme naplánovali tak, abychom ji zrealizovali v období mezi letošním mistrovstvím světa v hokeji a mistrovstvím světa v krasobruslení plánovaném v roce 2026. Jakmile budeme mít dokončenou projektovou dokumentaci a vysoutěženého zhotovitele, vybudujeme na Českomoravské i výtahy. Tato navazující investiční akce již proběhne za běžného provozu stanice pouze s lokálním záborem,“ uzavírá Marek Kopřiva.

Podrobná dopravní opatření a doporučení v souvislosti s plánovaným dočasným uzavřením stanice metra Českomoravská DPP zveřejní v průběhu prosince.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v České republice největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 150 autobusových, 36 tramvajových (27 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2024 DPP vlastnil 1 185 autobusů, z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 782 tramvajových vozů a 16 trolejbusů. Podnik měl k 1. lednu 2024 v evidenčním stavu celkem 11 225 zaměstnanců, z toho 4 439 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

DPP vysoutěžil zhotovitele rekonstrukce stanice Českomoravská, stavba začne v lednu 2025

10:17 DPP vysoutěžil zhotovitele rekonstrukce stanice Českomoravská, stavba začne v lednu 2025

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne na začátku příštího roku s kompletní rekonstrukcí stanice m…