Filharmonie Hradec Králové: Zahájení 47. sezóny za účasti švýcarského velvyslance

18.09.2024 13:28 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 19. září otevře Filharmonie Hradec Králové slavnostním koncertem svou 47. sezónu. Jako každoročně tomu tak bude při příležitosti prvního koncertu hlavní symfonické, tedy Bílé řady. Program koncertu je letos sestaven v duchu hudebních tradic Švýcarska, odkud pochází současný šéfdirigent orchestru Kaspar Zehnder. Nad koncertem převzalo záštitu Švýcarské velvyslanectví v České republice a svou osobní účast přislíbil nedávno jmenovaný velvyslanec Švýcarska v České republice, Urs Bucher.

Filharmonie Hradec Králové: Zahájení 47. sezóny za účasti švýcarského velvyslance
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

Před necelými třemi týdny (28. srpna) zahrála Filharmonie Hradec Králové pro několik tisíc návštěvníků, shromážděných na náplavkách Eliščina a Smetanova nábřeží při Open Air koncertu a nyní se chystá ve svém sále uvítat švýcarského velvyslance Urse Buchera, při příležitosti slavnostního zahájení své 47. koncertní sezony. Do ní vstupuje s několika novinkami a mnoha plány, jak posluchačům představovat symfonickou hudbu i její bližší či vzdálenější žánry.

Zahajovací koncert 47. sezony ve čtvrtek 19. září uvede symfonická skica Eiger od současného skladatele Fabiana Müllera, pojmenovaná podle horského masivu nedaleko obce Grindelwald v kantonu Bern. Přibližně patnáctiminutové dílo napsal Müller na objednávku švýcarského Theater Biel Solothurn (premiéra v roce 2004) a inspirací mu byly nejen přírodní scenérie, ale především lidské drama, kdy na severní stěně hory přišly v roce 1936 za dramatických okolností o život čtyři horolezci. Ze spolupráce Fabiana Müllera a Kaspara Zehndera vzešlo mimo jiné CD s titulem Uncommon Concertos s Müllerovými díly v interpretaci Filharmonie Hradec Králové, které bylo nominováno na německou cenu Opus Klassik 2024 v kategorii skladatel roku.

Také další skladbu programu Kühreihen, koncert pro alpský roh a smyčcový orchestr in Fis, napsal současný švýcarský skladatel, Mike Maurer. Kromě originálního hudebního zážitku návštěvníci jistě ocení také nevšední zážitek vizuální, neboť sám autor, doprovázen královéhradeckými symfoniky zahraje na alpský roh, tradiční hudební nástroj švýcarských horalů. Název díla označuje pastevecké písně, či spíše melodie, jimiž pastýři svolávali krávy k večernímu dojení. Mohli jimi také vyprošovat boží požehnání – jak daleko byl slyšet zvuk nástroje, tak daleko sahala ochrana. Maurerův koncert se inspiruje všedním dnem alpských pastevců a sýrařů a některé jeho hudební motivy jsou více než dvě stě let staré.

Hudební výlet alpskými scenériemi bude pokračovat i po přestávce, a to v monumentální Alpské symfonii pro orchestr op. 64 z pera Richarda Strausse. Zatímco pod povrchem díla se skladatel zabývá filozofickými a duchovními úvahami, posluchačům zároveň předkládá rozsáhlé hudební líčení horského putování, při kterém patrně vychází z vlastních vzpomínek na dramatické okolnosti jednoho výletu, který zažil ve svém mládí.

„Letošní zahajovací koncert sezony je zároveň připomínkou spolupráce naší Filharmonie se švýcarským dirigentem a naším současným šéfdirigentem Kasparem Zehnderem a také přiblížením švýcarských kulturních a hudebních tradic hradeckému publiku. Vážíme si záštity, kterou Švýcarské velvyslanectví v České republice nad koncertem převzalo a skutečně výjimečnou událostí pro nás a jistě i pro naše posluchače bude návštěva švýcarského velvyslance, pana Urse Buchera,“ přibližuje okolnosti koncertu Vladimír Šrámek, ředitel královéhradecké Filharmonie a dodává: „v úvodu večera proběhne také předání daru, symbolicky v podobě šeku, od společnosti EOP, elektrárny Opatovice, která je naším významným a dlouholetým partnerem – díky podpoře ze strany EOP můžeme udržovat hudební nástroje našich hráčů na úrovni potřebné k profesionálním výkonům. Nejenže se na nástroje dobře hraje našim hudebníkům, ale můžeme přinášet také o mnoho lepší zvukové a tím pádem i hudební zážitky našim posluchačům.“

A jaké další hudební zážitky připravuje královéhradecká Filharmonie? „Pro dobrý dojem našich návštěvníků nejen z hudby, ale z celé návštěvy Filharmonie, jsme přes léto kompletně zrekonstruovali prostor kavárny v suterénu budovy. Naším záměrem bylo prostor jednak více zútulnit a jednak jej lépe přizpůsobit koncertům, které zde pořádáme v rámci projektu Nahraní, kde dáváme příležitost k vystoupení písničkářům či kapelám hrajícím folk, blues, jazz a podobné žánry,“ představuje Vladimír Šrámek jednu z novinek této sezóny.

Nově zve Filharmonie Hradec Králové ke spolupráci studenty hudebních oborů vysokých škol i konzervatoří, kteří rádi osvěží zdejší orchestr a zároveň chtějí načerpat zkušenosti při společných zkouškách a koncertech. Letos se Orchestrální akademie otevírá pro devět hráčů v několika nástrojových skupinách a zkoušet s orchestrem se začíná už v říjnu.

První listopadovou neděli se královéhradecká Filharmonie představí jako salonní orchestr, a to ve stylovém prostředí přednáškového sálu Muzea východních Čech. Pod vedením svého šéfdirigenta, Kaspara Zehndera, který usedne také ke klavíru, zde pro posluchače vytvoří tu správnou atmosféru Salonu republiky, jak je Hradec Králové výstižně označován.

V listopadu potom rozčeří vody klasické hudby unikátní festival Hudební fórum Hradec Králové, který letos oslaví své dvacáté jubileum. Od roku 2005 jej pořádá Filharmonie Hradec Králové jako festival soudobé světové orchestrální hudby, jehož posláním je mimo jiné ilustrace skutečnosti, že vývoj symfonické hudby kontinuálně pokračuje od známých klasických děl až do současnosti. Za tímto účelem dramaturgie vybírá reprezentativní díla ze současného či nedávného dění na mezinárodní orchestrální scéně, která si již vydobyla uznání, nebo dokonce získala ocenění. Převážná většina skladeb je na festivalu uváděna exkluzivně v českých premiérách.

Kompletní nabídka koncertů a představení je pro zájemce k dispozici na stránkách Filharmonie Hradec Králové, další informace jsou také na Facebookové stránce FHK.

Vstupenky lze zakoupit na portálu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

BESIP: Interaktivní kvízy z oblasti dopravní výchovy

13:44 BESIP: Interaktivní kvízy z oblasti dopravní výchovy

BESIP připravil pro všechny žáky základních škol interaktivní kvízy, které otestují znalosti a správ…