Finanční správa: Kontrolně exekuční akce „KRYŠTOF“ přinesla státu téměř čtyři miliony

25.09.2024 10:17 | Tisková zpráva

Dne 19. září 2024 proběhla v Praze úspěšná kontrolně exekuční akce s názvem „KRYŠTOF“, na které se společně podílely Finanční úřad pro hlavní město Prahu a Celní úřad Praha Ruzyně. V rámci této akce bylo zajištěno zboží v hodnotě téměř čtyř milionů korun. Jednalo se převážně o spotřební elektroniku, u které nebyla přiznána daň z realizovaných dovozů, což vedlo k neoprávněnému zkrácení příjmů státního rozpočtu.

Finanční správa: Kontrolně exekuční akce „KRYŠTOF“ přinesla státu téměř čtyři miliony
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

„Spolupráce mezi finanční a celní správou je klíčová pro ochranu ekonomických zájmů České republiky a zajištění spravedlivého daňového prostředí. Díky těmto opatřením dokážeme efektivně zasahovat proti subjektům, které se snaží vyhýbat svým daňovým povinnostem. Tím nejen zvyšujeme příjmy státního rozpočtu, ale přispíváme k rovnováze na trhu a spravedlivé soutěži pro poctivé podnikatele, uvedl Jiří Žežulka, ředitel Sekce výkonu daní Generálního finančního ředitelství.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 5975 lidí

„Tato akce je výsledkem dlouhodobé účinné spolupráce a je jen jednou z mnoha společných akcí, při jejichž realizaci byly do státní kasy odvedeny částky v řádu desítek milionů korun. Efektivita vymáhání dlužných částek se zvyšuje z důvodu důsledného využívání výstupů z elektronické analýzy rizik, kdy se jedná nejen o vyhodnocování dat právnických osob v oblasti celního řízení v letecké nákladní přepravě, ale také o záchyty dlužníků na cestovním styku mezi cestujícími,“ doplnil k výše uvedenému ředitel Celního úřadu Praha Ruzyně plk. Mgr. Igor Soós.

Akce byla výsledkem důkladné analýzy, kterou provedly oba úřady. Cílem bylo vytipovat rizikové subjekty, jež pravidelně dovážely spotřební elektroniku v objemech dosahujících jednotek až desítek milionů korun za měsíc, ale neodváděly příslušné daně. Na základě informací poskytnutých Celním úřadem Praha Ruzyně byl vydán zajišťovací a následně exekuční příkaz, který vedl k zabavení spotřební elektroniky v hodnotě 3 965 676 Kč.

Pokud subjekt neuhradí svůj daňový nedoplatek, zabavené zboží bude nabídnuto k prodeji v elektronické dražbě (více ZDE) a výtěžek bude použit k pokrytí nedoplatků do státního rozpočtu.

Tato akce je dalším příkladem úspěšného boje proti daňovým únikům a potvrzuje klíčovou roli vzájemné spolupráce mezi finanční a celní správou v ochraně ekonomických zájmů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Robert Králíček byl položen dotaz

Neslibovalo růst platů i ANO?

Podle mě jste všichni stejní. Před volbami slibujete hory doly a po volbách se z toho jen vykrucujete. Nebo máte dojem, že za vás rostly platy dostatečně? Komu? Vždyť kdo může, tak utíká za prací do zahraničí.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Břetislav Koláček je novým brand manažerem firmy Kaumy

10:22 Břetislav Koláček je novým brand manažerem firmy Kaumy

Do marketingu společnosti Kaumy, patřící do holdingu CE Industries, nastoupil Břetislav Koláček. Jeh…