Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

23.04.2024 16:08 | Tisková zpráva

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemců. Celkem za tu dobu proběhlo 2410 elektronických dražeb, ve kterých se podařilo vydražit majetek celkem za 446 milionů korun. Elektronické dražby jsou tak pro stát efektivním a transparentním nástrojem pro prodej věcí v rámci daňových exekucí.

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

„Mezi dražbami se nejčastěji vyskytují automobily, nemovitosti, pozemky či spotřební elektronika. Finanční správa už ale dražila i vrtulník, fotovoltaickou elektrárnu, soubor zlatých řetízků a náramků, zemědělskou techniku, výrobní linku nebo alkoholické nápoje, a to v různých cenových relacích. Rekordní výtěžek z dražby nemovité věci zatím dosáhl částky 38 mil. Kč, a to za apartmánový komplex. Tento měsíc pak proběhlo devět elektronických dražeb téměř 9000 kusů zlatých šperků o váze 13 kg, které se podařilo vydražit za 13,6 mil. Kč. Dražitelé o ně bojovali v 9 dražbách celkem 406 příhozy,“ říká ředitel Sekce výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 22300 lidí

Zlaté šperky z dražby byly zabavené v exekučním řízení v rámci kontrolní akce „Turek“.

„Jednalo se o zboží tuzemské společnosti, která letecky dovážela zlaté šperky z Turecka na pravidelné lince Istanbul – Praha. Zboží bylo uloženo v příručním zavazadle kurýra turecké národnosti, jemuž bylo bezprostředně po jeho proclení na letišti Praha Ruzyně zabaveno. Modus operandi společnosti bylo krácení DPH fingovanými dodávkami zboží do Německa. Reálné dodání zboží smluvnímu odběrateli však nebylo v rámci proběhlého řízení prokázáno, a výsledkem tak bylo doměření daně z přidané hodnoty ve výši téměř 30 mil. Kč,“ říká ředitel Finančního úřadu pro hlavní město Prahu Václav Žemlička.

Dražit online může jednoduše každý prostřednictvím Aplikace elektronických dražeb provozované finanční správou. Přístup do APED získá žadatel po online registraci, vyplnění žádosti a ověření identity. Identita žadatele se ověřuje pouze při registraci do aplikace, a to pomocí datové schránky, uznávaným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím služby NIA ID či bankovní identity. Ověřit identitu žadatele je možné také osobně na finančním úřadu.

Během dražeb mohou zájemci přihazovat buď postupně dle aktuální ceny, nebo si mohou nastavit maximální částku, kterou jsou ochotni za draženou věc zaplatit. Příhozy jsou pak prováděny automaticky. Po skončení dražby přihlášení dražitelé dostanou e-mailem informaci o výsledku dražby a vydražitel obdrží platební údaje. Dražba pokračuje, dokud dražitelé přihazují. To znamená, že v případě příhozu učiněného v posledních 5 minutách dražby se její konec posune o dalších 5 minut od okamžiku příhozu. Mělo by se tak zabránit situacím, kdy účastníci dražby např. vinou pomalejšího internetového připojení nestačí na konci dražby učinit platný příhoz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …