Na přelomu srpna a září sládci Pivovaru Gambrinus uvařili poprvé v historii mimořádnou várku ležáku Gambrinus První Chmel, kterou na počest Dne českého piva dochmelili čerstvým žateckým chmelem. Na tento svátek tak mohou pozdvihnout půllitr tohoto výjimečného piva všichni jeho příznivci. „Pouze v době sklizně lze vařit pivo z čerstvého chmele. Proto jsme příležitost využili a nyní jej pivařům přinášíme do hospod. Jde o ležák, pro který jsme speciálně v jeden den natrhali čerstvé chmelové šišky na chmelnici u Žatce a v ten samý den jimi dochmelili várky piva,“ vysvětlil Pavel Zítek, sládek Pivovaru Gambrinus.
Sládek v pivě
Mimořádná várka piva Gambrinus je dochmelena čerstvými chmelovými šiškami odrůdy Sládek, jež jsou letos výjimečně větší, než nejrozšířenější Poloraný červeňák. Sládek v sobě také skrývá více α (Alfa) a β (beta) hořkých látek a dává tak pivu jemně nahořklou a vyváženou chuť. Z této odrůdy se u nás vaří pivo od roku 1994, ovšem šlechtila se ve Chmelařském institutu v Žatci již od 70. let minulého století. Chmel odrůdy Sládek je podstatou pro vyváženou chuť všech piv značky Gambrinus.
Den českého piva
Den českého piva zaznamenají lidé v restauracích a hospodách po celém Česku. Pivovar Gambrinus, který se oslav hrdě účastní, chce mimořádnou várkou upozornit na to, že pouze z českého chmele a ječmene se dá uvařit skutečné České pivo (označení uznávané EU jako Chráněné zeměpisné označení - CHZO). Aktivita zapadá do dlouhodobé snahy pivovaru - přilákat lidi znovu do hospod na čepované pivo. „Není žádné lepší pivo, než to čerstvě a dobře načepované v oroseném půllitru s bohatou hustou pěnou, s chutí a vůní po zeleném zlatu – českém chmelu,“ řekl Pavel Zítek, sládek Pivovaru Gambrinus. Letos druhý ročník Dne českého piva je oslavou, na kterou se příznivci piva rozhodně mohou těšit. Poskytne jim totiž zajímavé chuťové zážitky s tradičním zlatavým mokem.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva