Gambrinus narazil sud mimořádné várky První Chmel. V hospodách bude od této soboty

27.09.2014 16:19 | Zprávy

Sládek Pivovaru Gambrinus, Pavel Zítek, narazil první sud jedenáctistupňového ležáku nazvaný První Chmel s čerstvou, jemně hořkou chmelovou chutí a výrazným chmelovým aroma. Pivo je určeno pro oslavy Dne českého piva a bude od soboty 27. září na čepu ve dvou tisícovkách hospod.

Gambrinus narazil sud mimořádné várky První Chmel. V hospodách bude od této soboty
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

Na přelomu srpna a září sládci Pivovaru Gambrinus uvařili poprvé v historii mimořádnou várku ležáku Gambrinus První Chmel, kterou na počest Dne českého piva dochmelili čerstvým žateckým chmelem. Na tento svátek tak mohou pozdvihnout půllitr tohoto výjimečného piva všichni jeho příznivci. „Pouze v době sklizně lze vařit pivo z čerstvého chmele. Proto jsme příležitost využili a nyní jej pivařům přinášíme do hospod. Jde o ležák, pro který jsme speciálně v jeden den natrhali čerstvé chmelové šišky na chmelnici u Žatce a v ten samý den jimi dochmelili várky piva,“ vysvětlil Pavel Zítek, sládek Pivovaru Gambrinus.

Sládek v pivě

Mimořádná várka piva Gambrinus je dochmelena čerstvými chmelovými šiškami odrůdy Sládek, jež jsou letos výjimečně větší, než nejrozšířenější Poloraný červeňák. Sládek v sobě také skrývá více α (Alfa) a β (beta) hořkých látek a dává tak pivu jemně nahořklou a vyváženou chuť. Z této odrůdy se u nás vaří pivo od roku 1994, ovšem šlechtila se ve Chmelařském institutu v Žatci již od 70. let minulého století. Chmel odrůdy Sládek je podstatou pro vyváženou chuť všech piv značky Gambrinus.

Den českého piva

Den českého piva zaznamenají lidé v restauracích a hospodách po celém Česku. Pivovar Gambrinus, který se oslav hrdě účastní, chce mimořádnou várkou upozornit na to, že pouze z českého chmele a ječmene se dá uvařit skutečné České pivo (označení uznávané EU jako Chráněné zeměpisné označení - CHZO). Aktivita zapadá do dlouhodobé snahy pivovaru - přilákat lidi znovu do hospod na čepované pivo. „Není žádné lepší pivo, než to čerstvě a dobře načepované v oroseném půllitru s bohatou hustou pěnou, s chutí a vůní po zeleném zlatu – českém chmelu,“ řekl Pavel Zítek, sládek Pivovaru Gambrinus. Letos druhý ročník Dne českého piva je oslavou, na kterou se příznivci piva rozhodně mohou těšit. Poskytne jim totiž zajímavé chuťové zážitky s tradičním zlatavým mokem.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Zuzana Ožanová byl položen dotaz

Poděkováni ODS

Začal jsem manuálně pracovat v létě roku 1967, kdy mi bylo 15.let. Dnes v roce 2024, listopad musím pracovat stále. Jsem docentem na vysoké škole.Pracuji tedy 57 let. Bohužel musím! Myslíte že je to správné? Důvod je udržení alespoň průměrné životní úrovně. Děkuji za vysvětlení.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V září rostly nejvíc tržby v internetových obchodech

16:08 Český statistický úřad: V září rostly nejvíc tržby v internetových obchodech

Tržby v maloobchodě se v září reálně zvýšily meziročně o 5,6 % a meziměsíčně o 0,2 %. Tržby za prode…