HZS: V povodněmi zasažených krajích operuje každý den přes tisíc hasičů a téměř 500 kusů techniky

26.09.2024 22:03 | Tisková zpráva

Každý den je v terénu víc než tisíc hasičů a čtyři desítky dobrovolníků. Zajištění humanitární pomoci, čerpání vody ze zatopených prostor, obnova infrastruktury, demoliční práce, psychosociální pomoc; tyto a další činnosti v uplynulých dnech zaměstnávají hasiče v povodněmi zasažených krajích.

HZS: V povodněmi zasažených krajích operuje každý den přes tisíc hasičů a téměř 500 kusů techniky
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Hasiči v Moravskoslezském a Olomouckém kraji v těchto dnech odstraňují následky po povodních a obnovují vodou zasažená území, zejména čerpají vodu ze zatopených prostor pomocí velkokapacitních čerpadel, odstraňují naplavený materiál, provádí demoliční práce, obnovují vodou zasaženou infrastrukturu. Do postižených oblastí dovážejí humanitární pomoc nebo také např. elektrocentrály, tak, aby byla pro obyvatele k dispozici elektrická energie. Ve spolupráci se SSHR distribuují vysoušeče a další potřebný materiál.

V nejpostiženějších regionech Moravskoslezského a Olomouckého kraje je v terénu každý den nasazeno přes tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů a téměř pět set kusů hasičské techniky. Konkrétně v Moravskoslezském kraji jsou denně nasazeny téměř čtyři desítky hasičů, v Olomouckém kraji operuje téměř osm desítek hasičů.

V zasažených oblastech působí také dobrovolníci, kteří se na místo sjíždějí z celé republiky. Ke včerejšímu dni jich na místě pomáhá čtyři sta.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 2690 lidí

Velice důležitou úlohu na místě zastávají psychologové HZS ČR, kteří koordinují psychosociální pomoc obyvatelům Moravskoslezského a Olomouckého kraje. První psychická pomoc byla poskytnuta v 859 případech a krizová intervence ve 383 případech. Toto číslo ukazuje, jak moc potřebná je psychosociální pomoc a krizová intervence v zasažených oblastech.

V obou krajích stále působí odřady HZS ČR, kteří jsou cennou posilou pro tamní jednotky. Ke včerejšímu dni bylo v rámci odřadů nasazeno 478 hasičů s 274 kusy hasičské techniky.

V Moravskoslezském a Olomouckém kraji mají hasiči kromě běžné hasičské techniky nasazenou také techniku Záchranného útvaru HZS ČR, např. evakuační nákladní vozy, vyprošťovací automobil VYA 30, plovoucí transportér PTS10, tahače s podvalníky, zemní stroje, sklopné nákladní automobily, tankovací kontejner, nosiče kontejnerů atd.

Během povodní bylo k dispozici 15 vrtulníků. S jejich pomocí bylo zachráněno celkem 147 osob a 15 domácích zvířat. Vrtulníky byla transportována také humanitární pomoc. Ke včerejšímu dni bylo přepraveno 59,4 tun materiálu.

Na místě pomáhá s likvidací následků povodní také Armáda ČR, která se podílí zejména na zprovoznění komunikací, odstranění naplaveného materiálu a společně se ZZS Praha poskytovala zdravotnickou pomoc.

Po posledních povodních v roce 2002 a 2010 se Hasičský záchranný sbor ČR v rámci připravenosti na mimořádné události posunul v mnoha směrech kupředu; logisticky, personálně, i v rámci naší hasičské techniky, která se od té doby výrazně vylepšila. V případě těchto povodní byla připravenost HZS ČR od začátku na velice dobré úrovni, úzce spolupracoval s ČHMÚ a důkladně se na tuto událost připravil hned od začátku, ať už posílením personálních stavů, koordinační a logistickou stránkou nebo třeba i komunikací směrem k veřejnosti či samosprávám. Dobrou práci HZS ČR reflektuje i průzkum agentury STEM: že hasičské sbory letošní povodně zvládly velmi dobře nebo dobře si myslí 97 % lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Robert Králíček byl položen dotaz

edOKLADY

Zdravím. Vy tady zmiňujete spousty vyhlášek, které mi upřímně nic neříkají. Mě zajímá jedna věc, jak je možné, že aplikace eDoklady nebyla dostatečně zabezpečena, a kdo za to ponese odpovědnost? Protože ta data už odešla, to už nikdo nevrátí a je jen otázkou, zda třeba nebudou časem nějak zneužity a...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

HZS: V povodněmi zasažených krajích operuje každý den přes tisíc hasičů a téměř 500 kusů techniky

22:03 HZS: V povodněmi zasažených krajích operuje každý den přes tisíc hasičů a téměř 500 kusů techniky

Každý den je v terénu víc než tisíc hasičů a čtyři desítky dobrovolníků. Zajištění humanitární pomoc…