„Krajské hygienické stanice dosud kontrolovaly stravovací služby v celé šíři a kontrola byla efektivní, protože nenarůstal počet nákaz například typu žloutenky. Kontrola hygieniků totiž zahrnuje také ověření zdravotní způsobilosti zaměstnanců včetně osobní hygieny, což mimochodem ukládají nejen naše zákony, ale také potravinové právo Evropské unie. Ročně je v důsledku porušení tohoto požadavku vyřazeno z pracovní činnosti ve stravovacích službách kolem 2 000 osob,“ říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a dodává: “Inspektoři SZPI se nesmějí seznamovat se zdravotním stavem personálu, ani nesmějí nahlížet do zdravotnické dokumentace, takže kontrola zdravotní způsobilosti zaměstnanců stravovacích služeb by v případě přijetí novely zákona byla nulová. Došlo by tak k přímému ohrožení zdraví obyvatel České republiky a to jako hlavní hygienik nemohu dopustit.“
Podle návrhu ministerstva zemědělství by takového případy byly řešeny až v rámci přijímaní opatření a zvládání infekcí trávicího traktu, tedy až když epidemie vypukne a budou povoláni pracovníci hygienické služby, což je samozřejmě pozdě.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva