KHS Jihočeského kraje: 260 potvrzených případů lymeské boreliózy a 34 případy klíšťové encefalitidy

13.07.2024 16:46 | Tisková zpráva

Jihočeští hygienici evidují k 28. kalendářnímu týdnu v kraji celkem 260 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 34 případy klíšťové encefalitidy. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde u obou onemocnění o znatelně vyšší výskyt, v případě klíšťové encefalitidy více než dvojnásobný.

KHS Jihočeského kraje: 260 potvrzených případů lymeské boreliózy a 34 případy klíšťové encefalitidy
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

Ve druhém prázdninovém týdnu jsme u klíšťové encefalitidy zaznamenali 4 nové potvrzené případy. Aktuálně letos registrujeme 34 potvrzených případů, to je o 18 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 16. Letošní výskyt je více než dvojnásobný oproti srovnatelnému období loňska. V případě lymeské boreliózy přibylo v týdnu 24 nových případů. Aktuálně evidujeme od začátku roku 260 nahlášených a potvrzených případů, což je o 66 více než vloni v tomto období. Výskyt je letos nejvyšší za poslední roky, u lymeské boreliózy je o čtvrtinu vyšší než v loňském roce, kdy jsme na ve druhém prázdninovém týdnu registrovali 194 potvrzených případů,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

Od začátku roku tedy byly v Jihočeském kraji potvrzeny 34 případy klíšťové encefalitidy: Českobudějovicko má 10 případů, Českokrumlovsko 9, Strakonicko 6 (+1 v týdnu), Táborsko 7 (+3) a po jednom mají Jindřichohradecko a Prachaticko. Na Písecku zatím klíšťová encefalitida letos hlášena nebyla. Vloni bylo v kraji k 28. týdnu potvrzeno celkem 16 případů.

Potvrzeno bylo k dnešku též 260 případů lymeské boreliózy, to je o 66 více než vloni v tomto období, v týdnu přibylo 24 nově potvrzených případů. Nejvíce jich je momentálně na Českobudějovicku (79), Jindřichohradecku (42) a Táborsku (51). To jsou okresy s dlouhodobě nejvyšším výskytem lymeské boreliózy v kraji. Dále je letos na Českokrumlovsku 27 případů, na Písecku 23 (třikrát více než vloni v tomto období), na Prachaticku 29 a na Strakonicku je 9 potvrzených případů.

Pro srovnání: V roce 2023 bylo v kraji evidováno za celou sezonu 518 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 81 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Proti ní existuje efektivní očkování, které je pro pojištěnce nad 50 let věku zdarma.

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je n víkend pro území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na třetím stupni pětistupňové škály, představujícím středně velké riziko napadení klíštětem/Biometeorologická předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (chmi.cz)/, čtvrtý stupeň je predikován pro západní část Čech.

Co se týče výskytu nejrozšířenějších sezónních alimentárních infekcí, tedy těch, které jsou, zjednodušeně řečeno, přenášeny kontaminovanými potravinami nebo nápoji, k 28. kalendářnímu týdnu registrují hygienici v kraji 207 případů salmonelózy (vloni v tomto období 215) a 542 případy kampylobakteriózy (vloni k 28. týdnu potvrzeno 429 případů).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

19:13 ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes na svých webových stránkách www.nabidk…