„Letos jsme se v programu zaměřili jak na léčivé a terapeutické účinky bylin, tak i na často už zapomenuté tradiční dovednosti spjaté s jarem a velikonočními svátky, zve na program Bylinkového dne generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.
Jak funguje aromaterapie a jak ji využít v každodenním životě? Přednáška Petry Ráchel Beránkové osvětlí, jak se vyrábějí éterické oleje a další aromaterapeutické produkty a jak je používat v každodenním životě k podpoře fyzického i duševního zdraví. Profesorka Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické se v přednášce zaměří na vybrané biologicky aktivní látky a související zdravotní benefity bylinek a jejich vůní, upozorní ale také na jejich možná rizika.
Dospělí návštěvníci si budou moci ve spolupráci s Botanickou zahradou Fakulty tropického zemědělství ČZU vyrobit vlastní zdravotní sušenou bylinnou směs k úpravě hladiny cukru v krvi a zároveň se na výstavě Rostliny a cukry informovat o tom, které byliny působí jako přírodní regulátor, jako biochemický strážce nebo inzulínový trenér.
Smetánka lékařská i šťovík jsou sice všeobecně známé, ale jak z nich připravit chutný předkrm? To předvedou kuchařští mistři ze Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů. Jako hlavní chod se budou podávat krokety s kopřivami, kuřecí steak na bylinkách a bylinková omáčka a jako desert pohankové lívance s mátou, povidly a badyánem.
Je dobře, že máme přímou volbu prezidenta?Anketa
Dva workshopy se zaměří na zpracování máku a olejů. Během workshopu hrátky s mákem se zájemci dozví, proč mák prospívá kostem, nervové soustavě i srdci a jak tuto tradiční českou plodinu správně zpracovat. Odborníci ze společnosti Agritec Plant Research představí lisování olejů a jejich různé vlastnosti a možnosti využití nejen v lidské výživě. Účastníci si mohou malý vzoreček odnést na otestování do své domácí kuchyně. Octy z celého světa, tedy konkrétně japonský rýžový, orleánský, italský ocet balsamico a pivní ocet, jejich kvality, chutě a zajímavosti výroby odprezentuje rodinná firma Oceterie.
Další dílny se zaměří na tradiční, ale ve městech už často zapomenuté dovednosti. Jak silné proutky jsou třeba na jarní píšťalku z vrbového proutí? A jak to udělat, aby hezky zahvízdala? S tím poradí a vše vysvětlí zkušená lektorka. Potřeba je pouze ostrý nožík, dávka trpělivosti a dohled rodičů. Pod vedením mistryně lidových řemesel Ivety Dandové si děti nejen vyrobí zajímavé velikonoční dekorace z orobince, ale také se dozví něco o jeho historii, sklizni a tradičním zpracování rostliny, které se lidově říká doutník.
K jaru patří živé květy – jak s nimi ale ve váze naložit, tak, aby vypadaly k světu? K inspiraci bude jarní a velikonoční aranžmá s květinami a přírodninami a květinové vazby v podání studentů Střední zahradnické školy z Prahy 9. Jarní květy jsou také hlavním námětem dalších rukodělných dílen – výroba šperku z květů zalitých v pryskyřici, tvorba dekorace ze sušených květin vlastní produkce rodinné firmy Vitenplant nebo kouzelné jarní hrátky s pampeliškou. Pracovníci zemědělské knihovny Antonína Švehly připravili workshop tvorby originální kamínkové dekorace s květinou nebo motýlem.
Voňavé tvoření čeká účastníky workshopů přírodní bylinkové kosmetiky – na výběr bude relaxační koupelová sůl, přírodní bylinkové mýdlo, bylinkový krém na ruce nebo tělový peeling. Rodinná firma MarEli aromatica zve na ukázku parní destilace květů heřmánku. Výsledkem bude přírodní květová voda a návod, jak si květový zázrak je možné připravit doma.
Pod vedením zkušených lektorů GreeenTech si bude možné vyzkoušet Hydroponické pěstování a ochutnat či zakoupit hydroponicky vypěstované mikrobylinky – ředkvičku, koriandr nebo hořčici. Na místě budou k dostání také sazenice tradičních i méně známých rostlin, sušené bylinky, bylinné sirupy, oleje, čaje, koření a mnohé další bylinné výrobky.
Akci udělil záštitu ministr zemědělství Marek Výborný.
Název akce:
Bylinkový den, 7. ročník
Termín a místo konání:
sobota 12. dubna
Národní zemědělské muzeum, Praha 7, Kostelní 44
Vstupné na akci:
(platí pro vstup do celého muzea)
dospělí 100 Kč
děti od 3 let, senioři nad 65 let a studenti 50 Kč
Přístupnost:
Celodenní akce je vhodná pro všechny věkové kategorie. Workshopy jsou pro dospělé nebo děti s doprovodem, v kompletním programu na webu je vždy uvedeno případné věkové omezení.
Přihlášení na workshopy:
Na workshopy je omezená kapacita a možnost zakoupit vstupenky online, na jiné rezervace v den konání akce přímo na místě.
Kompletní program naleznete ZDE.
Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. Virtuální prohlídka NZM Praha je dostupná ZDE. Více informací najdete ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva