KHS Jihočeského kraje: 376 táborů pro 38 113 dětí, hygienici uložili pět sankcí

23.08.2024 19:39 | Tisková zpráva

Týden před koncem prázdnin mají jihočeští hygienici nahlášeno 317 zotavovacích akcí a 59 jiných podobných akcí, menších táborů do 30 dětí. Realizovali 144 kontrol, to je o 19 (+15 %) více než tolik měli naplánováno na celé prázdniny. Vloni se v kraji rekreovalo na 357 akcích 38 400 dětí, což bylo nejvíce za poslední roky, letos je hlášeno 376 táborů pro 38 113 dětí.

KHS Jihočeského kraje: 376 táborů pro 38 113 dětí, hygienici uložili pět sankcí
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„K předposlednímu prázdninovému týdnu máme nahlášeno 317 zotavovacích akcí, na kterých se rekreuje 36 291 dětí, a 59 jiných podobných akcí, kterých se účastní 1 822 dětí. Dvě akce měly formu putovního tábora, zjistili jsme jednu nenahlášenou akci pro více než sto dětí. Celkem tak registrujeme 376 táborů pro 38 113 dětí. Vloni jsme evidovali 357 táborů a 38 400 rekreovaných dětí, počet dětí je velmi podobný loňskému rekordnímu roku a počet akcí je vyšší. Dosud jsme nemuseli vydat zákaz konání akce, uložili jsme 5 sankcí v celkové výši 22 000 korun a jedno napomenutí,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje MUDr. Marie Nosková.

V průběhu prázdnin hygienici informovali o sankci ve výši 3 000 korun na táboře na Českokrumlovsku za nedostatky v ubytování, a sankci ve výši 10 000 korun na letní škole na Táborsku, kde zjistili zásadní nedostatky ve zdravotnické dokumentaci dětí, absenci úklidu hygienických zařízení a hromadění odpadků na pokojích a ve společných prostorách. V srpnu uložili blokovou pokutu 2 000 korun za následné zamražení čerstvých, hotových a chlazených potravin v kuchyni zotavovací akce u Bělčic na Strakonicku. Kontrolu zde provedli na základě podnětu. Blokovou pokutu ve výši 4 000 korun dostal pořadatel zotavovací akce pro 118 dětí za nenahlášení akce, která se stěhovala po různých místech Jihočeského a dalších krajů. Pokutu ve výši 3 000 korun nově dostal provozovatel jiné podobné akce na Strakonicku za skladování neoznačených potravin v suchém skladu a chladícím zařízení. Napomenutí dostal provozovatel tábora na Jindřichohradecku za chybné uvedení zdroje pitné vody.

Během sezony neproběhly na táborech epidemie, v průběhu července hygienici informovali o výskytu gastrointestinálních potíží celkem na třech zotavovacích akcích na Jindřichohradecku a Táborsku, ve dvou případech provozovatel tyto akce předčasně ukončil. 

Zatím obdrželi 12 podnětů, jeden byl shledán jako oprávněný a jeden jako částečně oprávněný. Jednalo se o výše uvedený případ, kdy na základě podnětu provedli kontrolu hygienických podmínek ubytovacích a stravovacích prostor. Zjistili pochybení v kuchyni ve skladování potravin, kde nalezli několik kilogramů následně zamražených čerstvých, hotových a chlazených potravin v mrazícím zařízení kuchyně.  Část podnětu se týkala podezření na konzumaci alkoholu personálem kuchyně, kontrola proto byla provedena ve spolupráci s Policií ČR. Jako oprávněný byl shledán podnět na závadné skladování potravin, ohřívání jídel z předchozího dne, špatné hygienické podmínky v kuchyni a strohý jídelníček jiné podobné akce v penzionu na Strakonicku.

Provozovateli této jiné podobné akce na Strakonicku byla uložena bloková pokuta 3 000 korun. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

22:03 Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

Pohotovost drží až do neděle kvůli aktuálnímu počasí lesníci a vodohospodáři z Lesů ČR. Veřejnost up…