Kancelář prezidenta republiky: Do nepřístupného podzemí Hradu s novou aplikací Pražský hrad archeologický

03.08.2024 11:27 | Tisková zpráva

Pěti nejdůležitějšími archeologickými areály Pražského hradu, které jsou z naprosté většiny veřejnosti nepřístupné, provede zájemce nová mobilní aplikace nazvaná Pražský hrad archeologický. Seznámí je s historií jednotlivých památek a ukáže jim, jak se prostory vyvíjely v průběhu staletí.

Kancelář prezidenta republiky: Do nepřístupného podzemí Hradu s novou aplikací Pražský hrad archeologický
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Pod Pražským hradem odpočívají pod železobetonovými konstrukcemi na několika tisících metrech čtverečních pozůstatky staveb z období přelomu devátého a desátého až patnáctého století. Mnozí návštěvníci Hradu neměli o jejich existenci ani tušení – ti, kteří věděli, zase až do nynějška neměli možnost se s nimi seznámit.

Situaci mění nová aplikace, pokrývající pět nejvýznamnějších archeologických areálů: kapli Panny Marie, III. nádvoří – Velké a Malé vykopávky, kryptu katedrály sv. Víta a klášter a baziliku sv. Jiří.

Zájemci mohou pomocí 3D skenů nejen podrobně zkoumat jednotlivé stavby, ale na časové ose si projít, jak se měnily v čase i jaká byla historie jejich výzkumu. Virtuálně si tak dokáže projít bezmála 5 tisíc m2.

Na aplikaci pracovali odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd ve spolupráci s Odborem památkové péče Kanceláře prezidenta republiky.

Práce na vývoji trvala čtyři roky. Aplikaci lze využít na Pražském hradě jako průvodce, ale také kdekoliv mimo areál. Ke stažení je zdarma, a to na obvyklých platformách v českém, anglickém i německém jazyce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

10:17 NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

Ani po deseti letech nebyly vybrané klíčové IT projekty v resortu Ministerstva práce a sociálních vě…