Královéhradecký kraj poskytne na oblast životního prostředí tři miliony korun

17.09.2022 13:20 | Tisková zpráva

Kraj hodlá v rámci pěti dotačních titulů pro oblast životního prostředí a zemědělství rozdělit zhruba tři miliony korun. O podporu bude možné žádat od 5. prosince 2022 do 6. ledna 2023. Dotační programy schválilo krajské zastupitelstvo.

Královéhradecký kraj poskytne na oblast životního prostředí tři miliony korun
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Pro náš kraj je vedle ochrany přírody a krajiny prioritou zejména zadržování vody v krajině. O této oblasti se v posledních letech hodně diskutuje napříč mnoha sektory lidské činnosti. Náprava mnoha nevhodných opatření z minulosti je během na dlouhou trať a je nutné je řešit především na celostátní úrovni. Přesto i všechna dílčí opatření mají smysl a upozorňují veřejnost na důležitost tohoto problému,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek odpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

Dotace na opatření k zadržování vody v krajině podporují zpracování projektové dokumentace zaměřené k realizaci opatření v podobě zlepšení technického stavu rybníků a malých vodních nádrží, revitalizaci vodních toků, obnovy mokřadů, preventivního protierozní opatření a řady dalších opatření, které posilují retenci a akumulaci vody v krajině, zvyšují zásobu povrchových vod a navracejí rybníkům či vodním nádržím jejich základní vodohospodářskou funkci. Kraj tuto činnost podpoří půl milionem korun.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

V rámci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty kraj poskytne dotace na pořádání vzdělávacích akcí pro různé skupiny obyvatel, exkurzí i vícedenních pobytových ekologických výukových programů, vytváření informačních materiálů i zřizování naučných stezek nebo expozic. O podporu na celoroční činnost a další rozvoj mohou žádat střediska ekologické výchovy. Pro všechny tyto účely má kraj připraveno 800 tisíc korun.

V oblasti ochrany přírody a krajiny se dotace poskytuje na tvorbu územních systémů ekologické stability místní a regionální úrovně, tvorbu podmínek umožňující zachování a posílení populací zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů ve volné přírodě, podporu přenosů zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů, zpracování projektů ošetření památných stromů, opatření na biologickou ochranu polních kultur i likvidaci invazních rostlin v ochranářsky cenných lokalitách. Na tyto účely má jít půl milionu korun.

Dotace směřují také na včelařství – v roce 2023 konkrétně na plošné preventivní vyšetření vzorků na přítomnost spor moru včelího plodu. Kraj na to hodlá uvolnit 750 tisíc korun.

V rámci programu propagace zemědělství a místní produkce se podporují osvětové akce zaměřené na propagaci zemědělství, lesnictví, myslivosti, včelařství, chovatelství a pěstitelství včetně prezentace odborného školství a také na propagaci regionálních potravin. Cílem je zvýšení povědomí veřejnosti o významu zemědělství a příbuzných oborů v oblasti praktické péče o životní prostředí a podpoření odbytu regionálních zemědělských a potravinářských produktů. Na dotace je určeno 400 tisíc korun.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…