MHMP: Praha podpoří rozvoj paliativní péče

17.10.2024 22:28 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila vyhlášení Programu podpory v oblasti zdravotnictví pro rok 2025. Předpokládaný objem finančních prostředku° určených pro tento účel je 68,9 milionu korun. Smyslem záměru je prostřednictvím dotací podpořit osoby dlouhodobě nemocné nebo s postižením, další rozvoj paliativní péče, ale také zajistit zdravotní péči pro znevýhodněné skupiny obyvatel nebo například podpořit vzdělávací a osvětové akce v oblasti zdravotnictví.

MHMP: Praha podpoří rozvoj paliativní péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„Novinkou programu na příští rok je podpora vybavení nových ordinací. Například ordinací pediatrů nebo praktických lékařů pro dospělé. Lékařů v primární péči ubývá. Nemůžeme sice suplovat roli státu, ale, pokud můžeme jakkoliv motivovat lékaře, aby svou praxi vykonávali právě u nás v Praze, pokusíme se jim i v tomto vyjít vstříc. Stejně tak jako jim například nabízíme nájemní byty pro profese, které jsou pro Pražany potřebné,“ říká náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Program naplňuje priority hlavního města v oblasti zdravotní a zdravotně-sociální a je také v souladu se Záměrem rozvoje paliativní péče na území hl. m. Prahy pro roky 2020-2025, Strategickým rámcem rozvoje péče o zdraví v České republice do roku 2030, se Strategií reformy psychiatrické péče, Projektem Zdravé hlavní město Praha a s dalšími dokumenty.

Dotační podpora prostřednictvím programu je určena například na udržení či navrácení osob do domácího prostředí, zajištění zdravotní péče pro znevýhodněné skupiny obyvatel a zpřístupnění zdravotní péče pro rizikové skupiny obyvatel, ale také na podporu sexuologické péče pro pacienty s poruchou osobní identity.

„Dotace jsou mimo jiné vyčleněny i na podporu nemocničních paliativních týmů, dopravní služby, včetně specializované zdravotní péče za účelem splnění přání pacienta v terminálním stadiu nemoci, nebo podporu služeb v péči o pozůstalé. Posilujeme tak podporu paliativní péče,“ dodává náměstkyně Alexandra Udženija.

Podpořeny budou i aktivity směřující ke zvýšení kvality života dlouhodobě nemocných nebo lidí s postižením a k možnosti jejich integrace nebo projekty zaměřené na vzdělávání veřejnosti, odborníků, pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách, dlouhodobě nemocných a osob s postižením.

Program podpory v oblasti zdravotnictví pro rok 2025 tedy zahrnuje nejen oblast zdravotnictví, ale též podporu vzdělávacích a osvětových akcí v oblasti zdravotnictví, dále zdravotní prevenci i podporu zřízení a udržení vybraných ordinací.

Předpokládaný objem finančních prostředků určených pro rok 2025 je 68,9 milionu korun. Konečná výše však bude stanovena až po schválení rozpočtu hlavního města na rok 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří rozvoj paliativní péče

22:28 MHMP: Praha podpoří rozvoj paliativní péče

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila vyhlášení Programu podpory v oblasti zdravotni…