MHMP: UNICEF poskytne Praze expertní i finanční podporu pomoci rodinám, prchajícím z Ukrajiny

13.09.2022 17:56 | Tisková zpráva

Hlavní město Praha se dohodlo s Dětským fondem OSN (UNICEF) na rozsáhlé spolupráci a podpoře lidí prchajících z Ukrajiny, především dětí a rodin. UNICEF vedle expertní podpory poskytne Praze 333 milionů korun. Praha i díky této spolupráci přechází z fáze okamžité reakce na příchod uprchlíků k dlouhodobějšímu a udržitelnému systému.

MHMP: UNICEF poskytne Praze expertní i finanční podporu pomoci rodinám, prchajícím z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Nově navázaná spolupráce hlavního města Prahy a UNICEF se týká především oblastí vzdělávání, zdravotnictví, sociální práce, cílené podpory mládeže a inkluze a přispěje k posílení pražské infrastruktury ve všech jmenovaných oblastech. Tento krok pomůže reagovat na specifické potřeby lidí prchajících z Ukrajiny a také pomůže zkvalitnit služby pro všechny Pražany.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

„Za hlavní město jsem dnes svým podpisem stvrdil zásadní spolupráci s UNICEF, která poběží od října 2022 do konce roku 2023. Navázali jsme tak na memorandum z letošního června. UNICEF poskytne Praze na dojednané aktivity 333 milionů Kč, takže se jedná o významné ulehčení pražskému rozpočtu v řešení dlouhodobých dopadů uprchlické krize. Peníze se podařilo vyjednat díky práci mých poradců a aktivní zahraniční politice města,” říká Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy.

Kromě finanční podpory se jedná i o důležitou odbornou pomoc, jelikož spolupráce bude realizována společně s experty z UNICEF. Do Prahy během několika málo měsíců přišlo 90 tisíc válečných uprchlíků, z toho 31 tisíc dětí a mladistvých, což představuje výrazný nápor na městskou infrastrukturu a služby. Praha bude spolupracovat nejen s odborníky, kteří se této pomoci dětem prchajícím před válkou dlouhodobě věnují po celém světě, ale i s místním neziskovým sektorem, který bude také finančně podpořen.

„UNICEF nesmírně těší, že v rámci širšího regionálního úsilí OSN týkajícího se uprchlické otázky může spolupracovat právě s magistrátem. Město i Pražané prokázali obrovskou solidaritu a podporu největšímu počtu uprchlíků, kterým v Praze poskytli útočiště. To pochopitelně vytvořilo tlak na místní poskytovatele služeb a také potřebu vzniku dalších služeb s ohledem na specifické potřeby uprchlíků, zejména dětí. Máme velkou radost z celkového přístupu magistrátu napříč sektory, který v rámci této spolupráce zvolil a který je zaměřen na potřeby uprchlíků a zlepšení poskytování služeb,“ uvedla Yulia Oleinik, vedoucí kanceláře a koordinátorka pro mimořádné situace UNICEF Refugee Response.

Toto partnerství je pro Prahu a její snahu přejít od původní akutní pomoci příchozím ke službám, které přispějí k udržitelnému zvládnutí velké uprchlické vlny, nesmírně cenné a přínosné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…