MPO zve na Den otevřených dveří v Petschkově paláci, letos budou prohlídky ve filmovém duchu

27.10.2024 7:14 | Tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa, v pondělí 28. října od 9 do 16 hodin, zpřístupní veřejnosti Petschkův palác. Letos se prohlídky ponesou ve filmovém duchu, resort návštěvníkům představí filmy a seriály, které se v budově natáčely.

MPO zve na Den otevřených dveří v Petschkově paláci, letos budou prohlídky ve filmovém duchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

„Petschkův palác je oblíbeným místem pro filmové produkce, a to jak české, tak zahraniční. Filmuje se tam často, v průměru jde o šest filmů ročně. Kromě prohlídky samotného paláce letos vůbec poprvé budou moci návštěvníci objevit filmová zákoutí Petschkova paláce a zažít atmosféru místa, kde vznikala řada známých scén z filmů a seriálů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 7061 lidí

V budově s jedinečnou atmosférou se natáčela řada známých snímků, jakou jsou například Vlny, Anthropoid, Masaryk, Jeden život, Milada, oscarový snímek Králíček Jojo nebo film Lída Baarová. Návštěvníci na různých místech najdou plakáty k jednotlivým titulům. Pro dokreslení atmosféry budou na obrazovkách promítány trailery těchto filmů a seriálů.

„Návštěvníci si v Petschkově paláci budou moci mimo jiné prohlédnout maketu budovy, reprezentační prostory s dobovým nábytkem a zařízením, konferenční místnosti i zrenovovaný rozsáhlý bankovní trezor. Přístupná bude i Pieta, prostory zachycující temnou historii budovy v období okupace s vyšetřovnami a celami,“ doplňuje státní tajemník v MPO Vladimír Mana.

Petschkův palác, postavený v letech 1922–1927 na objednávku bankovního domu Petschek a spol., je významnou neoklasicistní budovou, která v sobě kombinovala moderní technologie své doby. Rodina Petschků emigrovala před hrozbou nacismu a palác přešel do vlastnictví československého státu. Za druhé světové války v paláci sídlilo velení gestapa pro Čechy a ve sklepních prostorách se dochovaly cely a vyšetřovny, v nichž trpěli čeští odbojáři. Po válce byl palác znárodněn. Od roku 1993 slouží Ministerstvu průmyslu a obchodu. V posledních letech prošel rozsáhlými rekonstrukcemi, záchrana páternosteru obdržela nominaci na cenu Národního památkového ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Správa NP Šumava je připravena řešit konfliktní situace s „problémovými“ vlky

11:27 Správa NP Šumava je připravena řešit konfliktní situace s „problémovými“ vlky

Správa Národního parku Šumava už má k dispozici nástroje, které lze uplatnit v případě, že by se na …