MŠMT: Podpůrné výzvy využije přes třicet tisíc ukrajinských žáků

22.07.2022 12:15 | Tisková zpráva

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vypsalo po začátku ruské agrese na Ukrajině několik podpůrných výzev s cílem podpořit adaptaci a integraci dětí uprchlíků do české společnosti a našeho vzdělávacího systému.

MŠMT: Podpůrné výzvy využije přes třicet tisíc ukrajinských žáků
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Hlavním záměrem výzev byla jak jazyková, tak adaptační podpora. Z předběžných informací vyplývá, že se aktivit podpořených ze tří klíčových výzev zúčastní téměř 30 tisíc ukrajinských dětí, dalších více než 3 tisíce středoškoláků bylo podpořeno prostřednictvím intenzivních jazykových kurzů.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9639 lidí

Adaptační skupiny pro děti cizince migrující z Ukrajiny a prázdninové jazykové kurzy pro děti cizince migrující z Ukrajiny realizuje v současné době 389 organizátorů s podporou v celkové částce 245,6 mil. Kč. V 16 792 očekávaných aktivitách může dojít k podpoře až 29 735 dětí. Nejvíce aktivit se realizuje v Praze a Středočeském kraji, následují kraje Jihočeský a Jihomoravský.

Do výzvy Jazykové kurzy pro děti cizince migrující z Ukrajiny 2022 je v současné době zapojeno 89 realizátorů o celkové podpoře 51,5 mil. Kč. V 974 realizovaných kurzech může dojít k podpoře až 3 145 dětí. Nejvíce kurzů se realizuje v Praze, Středočeském kraji, následují kraje Jihočeský a Moravskoslezský.

„Všichni realizátoři se dle dosavadních zkušeností shodují, že děti z Ukrajiny projevují zájem zejména o trávení času s vrstevníky a o intenzivní jazykové vzdělávání. Je dobrou zprávou, že do adaptačních skupin ve věku 3 až 15 let se zapojilo přibližně 30 % ukrajinských dětí. Tento fakt usnadní jejich vzdělávání českých školách v novém školním roce,“ říká náměstek ministra školství Jan Mareš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Policista roku 2023

11:44 Policie ČR: Policista roku 2023

V průběhu dnešního večera proběhl na Pražském hradě již 24. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU. …