Masarykova univerzita: Mendelův rukopis byl poprvé vystaven mimo Českou republiku

17.10.2022 8:24 | Tisková zpráva

V belgickém Bruselu byl za přísných bezpečnostních opatření vystaven originál Mendelova rukopisu. Společně s ním expozici doplnila komiksová výstava Mendelova muzea MU.

Masarykova univerzita: Mendelův rukopis byl poprvé vystaven mimo Českou republiku
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

V sídle Evropského výboru regionů v Bruselu navázaly historicky první představení vzácného dokumentu mimo Českou republiku a výstava komiksu na oslavy 200. výročí narození G. J. Mendela. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

K vyvezení Mendelova rukopisu s názvem Versuche über Pflanzen-Hybriden (Pokusy s rostlinnými hybridy), ve kterém Mendel popsal své experimenty s křížením hrachu a stanovil zákony dědičnosti, byla nutná spolupráce Ministerstva kultury ČR, Policie České republiky a konzulárního oddělení Velvyslanectví ČR v Bruselu.

„Náš řád se chtěl s Evropskou unií podělit o možnost vidět na vlastní oči doklad Mendelovy geniality. Na několika listech dokázal pomocí biostatistiky stanovit zákony dědičnosti a dal základ genetice. Myslím, že jako má výtvarné umění Monu Lisa, tak je Mendelův rukopis důkazem mimořádného počinu v oblasti přírodních věd,“ uvedl otec Jan Emil Biernat, OSA, z augustiniánského opatství v Brně. Právě tam, v místech kde G. J. Mendel žil a vědecky pracoval, je originál rukopisu uložen.

Rukopis je možné z důvodu světelné degradace vystavovat maximálně jedenkrát ročně na velmi omezenou dobu. Proto byl k vidění pouze v pondělí 10. října 2022 v rámci Evropského týdne regionů. Do vitríny jej instalovala ředitelka Mendelova muzea MU Blanka Křížová. „Držet v rukou originál Mendelova rukopisu byl pro mě jedinečný okamžik,“ poznamenala.

Od úterka už návštěvníci výstavy najdou ve vitríně zde opět jen faksimili, originál se vrátil do brněnského opatství. „Jihomoravský kraj je dnes regionem inovací, výzkumu a vzdělávání, jsem rád, že můžeme při budování strategie chytrého regionu navazovat na Mendelovo dílo, které zná skutečně celý svět, a upevňovat tak dobrou pověst místa, které dalo domov největšímu vědci 19. století,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Nantl, který se výstavy zúčastnil, stejně tak, jako prorektorka MU Šárka Pospíšilová.

S rukopisem byla k vidění také komiksová výstava Mendelova muzea Masarykovy univerzity s názvem G. J. Mendel a Genetika, která v šestnácti písmenech přibližuje Mendelův život a všechny obory, kterým se věnoval - učitelství, včelaření, meteorologie či bankéřství.

„Masarykova univerzita, jež patří mezi výzkumné univerzity, dlouhodobě pečuje o odkaz Gregora Johanna Mendela, který byl také vědcem. Proto systematicky rozvíjíme příslušné studijní programy a výzkum v oblastech, kterým se Mendel věnoval. V Brně spravujeme například Mendelovo muzeum, na Antarktidě zase polární stanici nesoucí jeho jméno a intenzivně se věnujeme také rozvoji molekulární biologie. Je pro nás ctí přispět u tak významné příležitosti popularizační výstavou na téma života a díla otce genetiky,“ dodal rektor MU Martin Bareš.

Společnost Společně, která dlouhodobě propaguje Mendelův odkaz, v současné době připravuje zápis rukopisu do Paměti světa UNESCO, který schraňuje nejdůležitější písemné dokumenty světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…