Ministerstvo obrany: Česká vojenská pomoc Ukrajině za téměř sedm miliard znovu odtajněna

03.07.2024 13:21 | Tisková zpráva

Česká republika poskytla Ukrajině, od vypuknutí konfliktu v únoru 2022, pomoc za téměř sedm miliard korun. Veškerý vojenský materiál, darovaný ze skladů Armády České republiky, byl vždy vládou schválen v utajeném režimu, a to z bezpečnostních důvodů. Kabinet dnes ale na návrh ministryně obrany Jany Černochové znovu odtajnil seznam darované pomoci.

Ministerstvo obrany: Česká vojenská pomoc Ukrajině za téměř sedm miliard znovu odtajněna
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Od počátku ruské agrese stojí Česká republika pevně za Ukrajinou. Naše země se stala jednou z prvních, která Kyjev vojensky podpořila. Přehled námi darovaného vojenského materiálu vláda zveřejnila poprvé před rokem. Slíbila jsem veřejnosti, že za nějaký čas tak učiníme znovu, a dnes jsem svůj slib splnila,“ uvedla ministryně obrany.

Dodala, že pomoc obsahuje nejen zbraně a munici, ale i těžkou bojovou techniku včetně té letecké. „Ministerstvo obrany od počátku konfliktu pečlivě posuzovalo, co můžeme poskytnout, aby nebyla ohrožena obranyschopnost České republiky,“ ubezpečila Jana Černochová.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 11053 lidí

Seznam je datován k 31. květnu 2024 a na Ukrajinu bylo za více než 27 měsíců ruské agrese poslán materiál z armádních skladů v hodnotě 6,75 miliardy korun. Jednalo se o 8 kusů letecké techniky, z toho 2 byly darovány letos. Nábojů pro kanóny a kanónové houfnice bylo posláno celkem 94 860 kusů, z toho 10 000 v tomto roce.

V předchozích dvou letech bylo také darováno 62 tanků, 131 bojových vozidel pěchoty, 26 průzkumných chemických vozidel, 16 kompletních speciálních vozidel protivzdušné obrany, 47 aut, 13 houfnic, 12 raketometů, 4900 raket pro raketomety, 645 protitankových střel, 8022 pancéřovek, 128 minometů, 17 400 min pro minomety, 435 protiletadlových prostředků, 41 258 tisíc střelných zbraní a přes 4,2 milionu nábojů.

Podle ministryně už nyní není tolik nepotřebného materiálu v armádních skladech. „Naše pomoc nepřestává, jenom bude mít jinou podobu,“ dodala Jana Černochová a připomněla účast ČR v muniční iniciativě, kterou organizuje právě resort Ministerstva obrany.

Náš příspěvek je ve výši 865 775 000 korun, jak schválila minulý týden vláda. Vyčleněné peníze budou vynaloženy na nákup munice od tuzemského dodavatele, tedy od české společnosti STV GROUP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ÚOHS: Krajský soud potvrdil, že Úřad rozhodl správně v případě Cross Zlín

20:48 ÚOHS: Krajský soud potvrdil, že Úřad rozhodl správně v případě Cross Zlín

Krajský soud v Brně ve svém rozsudku z 13. 6. 2024 zamítl žalobu společnosti CROSS Zlín, a. s., prot…