Ministerstvo spravedlnosti: Dítě na psychiatrii je potřeba zapojit do rozhodování

03.10.2024 16:33 | Tisková zpráva

Evropský soud pro lidská práva v nedávném rozsudku uvedl, že v důsledku psychiatrické hospitalizace nezletilého, ke které dal souhlas jeho opatrovník, ale nezletilý s ní zjevně nesouhlasil, došlo k porušení zákazu špatného zacházení podle Evropské úmluvy o lidských právech. Více informací naleznete v aktuálním čísle Zpravodaje KVZ k rozsudkům z oblasti lidských práv.

Ministerstvo spravedlnosti: Dítě na psychiatrii je potřeba zapojit do rozhodování
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Případ V. I. proti Moldavsku se týkal patnáctiletého chlapce s mírným intelektovým postižením, který byl proti své vůli na několik měsíců umístěn do psychiatrické nemocnice a podroben medikamentózní psychiatrické léčbě. Štrasburský soud zde konstatoval porušení několika ustanovení Evropské úmluvy o lidských právech. Poukázal zejména na to, že moldavské právo nezakotvuje žádné záruky v případě konfliktu zájmů mezi dítětem a jeho zákonným zástupcem při nedobrovolném umístění dítěte na psychiatrii a jeho podrobení nedobrovolné léčbě. Aktuální mezinárodní standardy přitom doporučují zavedení konzultačního mechanismu, který umožní zapojení dítěte do rozhodovacího procesu a zohlednění jeho názorů.

Ve věci Executief van de Moslims van België a ostatní proti Belgii štrasburský soud shledal, že zákazem rituálního porážení zvířat bez jejich předchozího omráčení nedošlo k porušení náboženské svobody židovských a muslimských věřících. Zdůraznil přitom, že Úmluvu nelze vykládat ve prospěch absolutního naplnění práv a svobod, které zaručuje, bez ohledu na utrpení zvířat.

V novém čísle čtvrtletníku Kanceláře vládního zmocněnce jsme připravili i shrnutí dalších významných aktuálních rozsudků štrasburského soudu. Přečíst si můžete anotace k tématům uložení podmíněného trestu za sexuální napadení dítěte, platnosti vzdaní se práva na právní pomoc u osoby s abstinenčními příznaky, prokazování věku migrantů, rasového profilování či přístupu k diářům soudců ústavního soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování II.

Děkuji za odpověď o párování I., Párování tedy neprobíhá jen na mimořádných schůzích jinak vždy. Bude hlasování o zvýšení koncesionářských Tv a rozhlas. poplatků, hlasování o zvyšování věku odchodu do důchodu na běžné schůzi, nebo mimořádné? Vy opravdu věříte, že stávající koaliční strany se budou c...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Dítě na psychiatrii je potřeba zapojit do rozhodování

16:33 Ministerstvo spravedlnosti: Dítě na psychiatrii je potřeba zapojit do rozhodování

Evropský soud pro lidská práva v nedávném rozsudku uvedl, že v důsledku psychiatrické hospitalizace …