Ministerstvo spravedlnosti: Výpisy z Rejstříku trestů vydávaného pro práci s dětmi

01.10.2024 7:31 | Tisková zpráva

Ministerstvo spravedlnosti připravilo parametry výpisu z Rejstříku trestů vydávaného pro práci s dětmi (tzv. dětského certifikátu), které dnes představilo poslancům Podvýboru ústavně-právního výboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí. Očekává se, že úprava tohoto zvláštního výpisu z Rejstříku trestů se stane součástí aktuálně projednávaných změn trestních předpisů.

Ministerstvo spravedlnosti: Výpisy z Rejstříku trestů vydávaného pro práci s dětmi
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

„Zvláštní výpis z rejstříku trestů má zabránit sexuálním násilníkům v práci s dětmi. U osob, které se dopustily trestného činu, v jehož důsledku mohou přestavovat riziko pro práci s dětmi, bude informace o odsouzení obsažena v tomto zvláštním výpisu – na rozdíl od dnešního výpisu – i po stanovenou dobu po zahlazení odsouzení, a to v případě některých trestných činů v podstatě automaticky, u jiných na základě rozhodnutí soudu.  Toto se bude vztahovat i na případy pravomocně rozhodnuté před účinností zákona. Vnímám potřebnost takového opatření, proto jsem velmi rád, že se dnes poslanci usnesli na jeho základních parametrech a my tak můžeme začít návrh konečně připravovat. Tímto bych chtěl také poděkovat všem, kteří se podíleli na diskusích a jednáních ohledně tohoto tématu,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Tento zvláštní druh výpisu z Rejstříku trestů bude možné získat stejnými způsoby jako dnešní výpis, tj. na CZECHpointech, na Rejstříku trestů, přes portál občana. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Jedeme dál…“ jižní Čechy Lipensko

10:44 „Jedeme dál…“ jižní Čechy Lipensko

Už příští týden se sejdou čeští účinkující v hotelu Element na Lipensku na půlkulatém 5. ročníku ben…