Ministerstvo vnitra opět připravilo volební videa v českém znakovém jazyce

10.09.2024 16:08 | Tisková zpráva

Videa v českém znakovém jazyce k letošním krajským a senátním volbám najdou neslyšící na webových stránkách Ministerstva vnitra. Videa lze zobrazit také pomocí QR kódu, který dostanou na letáku všichni voliči spolu s hlasovacími lístky.

Ministerstvo vnitra opět připravilo volební videa v českém znakovém jazyce
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Způsob a průběh hlasování, podoba hlasovacího lístku, hlasování na voličský průkaz a do volební schránky nebo specifika voleb do Senátu. Tyto a další informace k letošním volbám najdou neslyšící v sérii videí, které v českém znakovém jazyce vytvořila pro Ministerstvo vnitra (MV) společnost Deaf Friendly. MV neslyšícím informace o průběhu voleb pravidelně zpřístupňuje od roku 2019. Videa pro zářijové volby do zastupitelstev krajů jsou ZDE, videa pro volby do Senátu ZDE.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35190 lidí

"Moc dobře si uvědomujeme, že pro neslyšící není čeština mateřským jazykem a napsané informace nemusí být úplně srozumitelné. Proto vnitro už několik let nabízí nejdůležitější informace k volbám i v českém znakovém jazyce," říká vrchní ředitel sekce legislativy a státní správy MV Petr Vokáč.

Český znakový jazyk totiž nevychází z češtiny, a mnoho neslyšících tak může mít problém porozumět psanému textu. Volební videa není nutné složitě vyhledávat. Neslyšící si mohou videa v českém znakovém jazyce zobrazit pomocí QR kódu, který je na tištěném letáku, doručeném všem voličům do schránky v obálce spolu s hlasovacími lístky.

MV voliče v českém znakovém jazyce informuje, které volby se konají, v jakém termínu a časech a podle kterých pravidel se volí. Hlasovací lístky do českého znakového jazyka nejsou přeloženy, protože obsahují jen názvy volebních stran a jména kandidátů. Stejně tak MV do českého znakového jazyka nepřekládá volební programy jednotlivých volebních stran či subjektů, neboť za jejich obsah odpovídají volební strany.

Volby do zastupitelstev krajů a Senátu se konají 20. a 21. září 2024, případné druhé kolo voleb do Senátu 27. a 28. září 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSSZ: Ošetřovné při uzavření škol, výplaty důchodů a nemocenského v hotovosti

10:41 ČSSZ: Ošetřovné při uzavření škol, výplaty důchodů a nemocenského v hotovosti

Vzhledem k aktuální povodňové situaci informuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), jak moho…