Ministerstvo zahraničí: V systému Drozd se registrují desítky tisíc lidí navíc

14.09.2023 22:03 | Tisková zpráva

Ministerstvo zahraničních věcí pozitivně hodnotí informační kampaň, při níž v průběhu června a první poloviny července 2023 propagovalo systém dobrovolné registrace českých občanů cestujících do zahraničí. Pokud se lidé před cestou v systému Drozd registrují, může je pak ministerstvo kontaktovat pomocí emailu nebo textových zpráv, když v konkrétní destinaci dojde k mimořádné události.

Ministerstvo zahraničí: V systému Drozd se registrují desítky tisíc lidí navíc
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

„Kampaň hodnotíme velmi pozitivně,“ říká vrchní ředitel sekce právní a konzulární MZV Martin Smolek. „Zatímco za měsíc červenec 2022 bylo v systému Drozd celkem 11 144 registrací, za červenec 2023 už to bylo 31 116 registrací. Obdobný nárůst zájmu o dobrovolné registrace na cesty do zahraničí zaznamenalo ministerstvo v srpnovém meziročním srovnání: v srpnu 2022 v systému bylo 8066 registrací a v srpnu 2023 už počet narostl na 28 843 registrací.“

Systém Drozd už funguje od roku 2009, rozsáhlou kampaň ale ministerstvo použilo poprvé a podle marketingových odhadů ji zaznamenaly více než 4 miliony lidí ve věkové skupině od 15 do 64 let. Kampaň probíhala částečně prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích ministerstva zahraničí (Instagram, Twitter a Facebook, kde MZV k lepšímu zacílení využilo i placenou reklamu). Další online propagace se uskutečnila prostřednictvím bannerů na webových stránkách (Seznam.cz, CNC, Economia, VLM, Mafra, Independent Media Club), i tam kampaň splnila měřitelná očekávání.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52398 lidí

Součástí kampaně byly i reklamy na venkovních plochách - například v první polovině června byly k vidění plakáty na vlakových nádražích v 15 městech po celém Česku, reklamy byly umístěny i v pražském metru. Ve druhé polovině června pak běželo 52 moderátorských vstupů a klientských spotů v síti Hitrádií.

„Zvýšený zájem o registrace a Drozd jako takový zaznamenáváme každý den. Při každé krizové situaci v zahraničí, ať už to byly požáry, záplavy nebo zemětřesení, je první otázkou novinářů, kolik lidí je právě v systému Drozd registrováno. Dá se tak zjistit, kolika spoluobčanům můžeme poskytnout rychlé informace,“ říká ředitel odboru komunikace MZV ČR Karel Smékal.

Hlavním smyslem systému Drozd je prevence – registrací občané i ministerstvo mohou předejít náročnému řešení některých konzulárních případů, které s sebou nesou často i zvýšené finanční náklady na straně cestovatelů.

Ministerstvo zahraničních věcí i nadále využívá kampaň s hashtagem #SystemDROZD na svých sociálních sítích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

11:27 Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

Ministerstvo dopravy rozbíhá práci na výběru koncesionáře pro dostavbu vybraných úseků dálnice D35 m…