NP České Švýcarsko: Děti objevovaly přírodu Českého Švýcarska „všemi smysly“

21.08.2018 8:10 | Zprávy

Venkovní učebna v areálu Správy národního parku České Švýcarsko v Krásné Lípě v červenci opět ožila, když přivítala účastníky pětidenního přírodovědného programu, který společně již pátým rokem uspořádaly České Švýcarsko o.p.s. a Správa Národního parku České Švýcarsko.

NP České Švýcarsko: Děti objevovaly přírodu Českého Švýcarska „všemi smysly“
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Letošního programu, který byl zaměřen na téma: Vnímejme přírodu všemi smysly, se zúčastnilo 21 dětí.

Pětidenní programy měly v předchozích letech vždy nějaké přírodovědné téma např.: hmyz, ptáky, rostliny. Letos jsme se na přírodu rozhodli podívat jinak a více si vyzkoušet a potrénovat při jejím pozorování naše smysly.

Každý den byl věnován jednomu smyslu, který děti musely pomoc skřítkům vysvobodit od draka, který je o ně připravil. Nechyběly tedy aktivity, během nichž se musely děti orientovat jen podle sluchu, hmatu nebo čichu.

Společně jsme hledali přírodní hudební nástroje, rozeznávali byliny a koření podle vůní, zkoušeli svůj zrak při hledání ukrytých zvířat v přírodě, nebo poznávali přírodniny jen s využitím hmatu. Do mozaiky aktivit zapadla i přednáška o šelmách a jejich mnohonásobně dokonalejších smyslech než má člověk.

Součástí programu byly i výlety do okolí a jeden celodenní výlet do Růžové (do mýdlárny, na větrný mlýn a rozhlednu).

V rámci českoněmecké spolupráce jsme připravili jeden program i pro děti z německé školní družiny z obce Steinigtwolmsdorf. Den byl věnován hmatu a tedy rukodělným dílnám. Děti zkoušely plést košíky, plstily, cínovaly, malovaly apod.

Poslední den programu si děti samy vyráběly bylinkové máslo ze smetany a zeleninový salát, ale také potrápily chuťové buňky při ochutnávce ovoce, bylinných čajů.

Během vícedenních ekovýchovných programů je našim cílem děti nadchnout pro vnímání a pozorování přírody, tak aby k ní získaly vztah a v budoucnu už jako dospělí k ní přistupovaly ohleduplně. Tyto aktivity v letošním roce realizujeme v rámci projektu Dotknout se přírody, který podpořilo MŽP ČR.

Text & foto: Ing. Jarmila Judová – koordinátorka projektu

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Budoucím kuchařům a cukrářům slouží špičkové školní pracoviště

11:12 Královéhradecký kraj: Budoucím kuchařům a cukrářům slouží špičkové školní pracoviště

Královéhradecký kraj vybudoval moderní cvičnou kuchyň a dílny odborného výcviku ve stávající budově …