Nadace ČEZ: Teenageři z Havířova dostali na prázdniny parkourové hřiště

19.07.2022 8:31 | Komerční článek

Havířov má od začátku prázdnin nové Oranžové hřiště – hřiště na parkour, jeden z nejmladších sportů oblíbený hlavně mezi teenagery, kteří se vyžívají v elegantních přeskocích, saltech a flipech. Na nové hřiště přispěla městu rovný 1 000 000 korun Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ: Teenageři z Havířova dostali na prázdniny parkourové hřiště
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Milion korun od Nadace ČEZ není zanedbatelná částka a já věřím, že moderní parkourové hřiště mládež nadchne. Prostory hřiště jsou otevřené, k dispozici všem zájemcům o trochu adrenalinu. Navíc celé prázdniny jsou před námi. Společnost ČEZ ESCO je nám partnerem nejen při modernizaci energetiky v Havířově, ale také při každodenním rozvoji našeho města. Několik společných projektů zvelebování Havířova máme za sebou a další chystáme,“ řekl při otevření hřiště na začátku července primátor Havířova Josef Bělica.

Hlavními prvky nového hřiště jsou tyče zasazené v různých výškách a určené pro trénink rovnováhy i k rozvoji síly na hrazdách ve formě shybů, přítahů do vzporu a také k rozvoji obratnosti. Dalšími prvky jsou dřevěné kladiny pravidelného válcového tvaru určené k přeskakování různými způsoby a k rozvoji rovnováhy. Mezi atraktivní prvky patří také svislé stěny určené k nácviku výlezů a slezů. Podloží tvoří pryžová dopadová plocha, takže hřiště obsahuje vše podstatné pro bezpečný a efektivní trénink parkouru.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25317 lidí

Z nového hřiště je nadšený i radní pro sport Daniel Vachtarčík: „Hřiště bude sloužit nejen aktivní parkourové komunitě, kterou v Havířově máme, ale všem zájemcům, dětem i dospělým.“

„Nápad na vybudování parkourového hřiště přišel přímo od občanů Havířova, kteří se tímto sportem zabývají, jako námět do participativního rozpočtu. Skončil však těsně pod čarou, a tak vedení města hledalo další možnosti, jak peníze získat a vytoužené hřiště vybudovat," vysvětlil generální ředitel společnosti ČEZ Energo a předseda představenstva firmy ENVEZ Martin Václavek, jak vznikl nápad získat podporu od energetiků.

Parkour je druh moderní pohybové disciplíny, jejímž základem je schopnost dostat se z jednoho bodu do druhého co nejefektivněji za použití vlastního těla. Název disciplíny vznikl kolem roku 1998 a definoval ho Francouz David Bell. Cílem je být silnější a zdokonalovat se v umění pohybu v přirozeném životním prostředí, nejprve v lese a pak právě ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.