Národní knihovna: Výstava Bibliotheca astronomica

17.10.2024 16:33 | Tisková zpráva

Výstava Bibliotheca astronomica představí nejstarší tištěné knihy s astronomickou tematikou, které Národní knihovna ve svém historickém fondu uchovává.

Národní knihovna: Výstava Bibliotheca astronomica
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Spatřit můžete světové unikáty z doby prvních tisků (inkunábulí) i ze 16. a 17. století. Mezi nimi jsou i dochované knihy slavných astronomů Johanna Regiomontana, Petra Apiana, Mikuláše Koperníka, Tychona Braha či Johanna Keplera. Návštěvníci budou moci sledovat, jak knihtisk napomohl šíření astronomických poznatků či aktualit o událostech na nebeské obloze a jak se v prvním čtvrttisíciletí knihtisku proměňovaly ilustrace v astronomických i astrologických titulech. K vidění budou i nově nalezené nástěnné kalendáře z 15. století či unikátní astronomické hodiny.

Výstava ukazuje nejen pokroky astronomie zmíněné doby, ale věnuje se i tehdejším zájemcům o astronomii a vlastníkům knih. Podle přípisků v knihách či jejich vazby byli majiteli těchto svazků učenci, lékaři a knihovny univerzitní, klášterní a šlechtické.

Výstavu Bibliotheca astronomica můžete navštívit v pražském Klementinu od 18. října do 18. prosince 2024 denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin. Vstupné je zdarma, a taktéž zdarma bude i katalog výstavy v elektronické podobě. Vstup není bezbariérový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ČEZ: Temelín testuje brýle s rozšířenou realitou. Umožnila mu to privátní 5G síť

19:39 ČEZ: Temelín testuje brýle s rozšířenou realitou. Umožnila mu to privátní 5G síť

Jednu z nejmodernějších technologií aktuálně testuje Jaderná elektrárna Temelín. Pro další zefektivn…