Nemocnice Písek vaří pacientům v nové kuchyni

14.08.2018 19:40 | Zprávy

Pacienti písecké nemocnice a další strávníci konzumují už několik týdnů jídlo připravené v modernizované kuchyni. Nemocnice totiž dokončila rozsáhlou rekonstrukci ve svém stravovacím provozu, kdy vyměnila varné a mycí technologie. Nová elektrická myčka nádobí přitom stála více než 2,3 milionu korun, elektrické varné kotle téměř 2,2 milionu korun.

Nemocnice Písek vaří pacientům v nové kuchyni
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

„Přistoupili jsme k první větší rekonstrukci stravovacího provozu od roku 1998, kdy byla kuchyně modernizována stavebně i vybavením. Pavilon kuchyně, včetně bistra a konferenčního sálu, jsme nechali před dvaceti lety kompletně zrekonstruovat, kuchyňské technické zázemí jsme instalovali v nerezovém provedení dle tehdy posledních trendů stravování zdravotnických zařízení. Tehdy byly dodány parní varné kotle a myčka stolního nádobí, kde ohřev vody zajišťovala coby médium pára. A protože nyní byla kuchyňská zařízení už na hraně životnosti a nemocnice přešla na nové tepelné médium – z parovodu na horkovod, jen to urychlilo výměnu dřívější parní technologie za elektrickou,“ uvedla Monika Lišková, DiS, vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Písek, a. s.

Nemocnice nechala vyměnit čtyři varné kotle. Největší z nich je třísetlitrový kotel na výrobu polévky pro pacienty, zaměstnance a zákazníky nemocniční prodejny, další je sklopný s míchadlem uvnitř, který pomáhá při výrobě bramborové kaše, klasických krémových omáček nebo sladkých kaší. Dále nakoupila novou myčku, která výrazně šetří vodu. Oproti parní myčce má i menší teplotu výstupního vzduchu, což ocení obsluha, která odebírá umyté nádobí.

Kuchyně vaří měsíčně pacientům nemocnice zhruba 7300 obědů, dále dodává asi 2000 obědů klientům Psychiatrické nemocnice Písek a některým píseckým základním školám. Zaměstnanci si objednávají až 8000 obědů měsíčně. „Personál si vybírá ze čtyř hlavních jídel. Nabídka obsahuje jak českou klasiku, tak nové recepty. Samozřejmostí je vegetariánské hlavní jídlo a studený zeleninový talíř s pečivem,“ řekla Monika Lišková.

Teplé obědy si lze objednat také v prodejně nemocnice, kterou zdravotnické zařízení provozuje od roku 2012. „Stálá nabídka obsahuje polévku, smažené řízky, grilovaná vepřová kolena, grilovaná kuřata, guláš, katův šleh, lahůdky studené kuchyně, buchty a moučníky a přiláká nejen zaměstnance, pacienty a jejich návštěvy, ale i zákazníky z celého Písku, například řemeslníky z areálu i okolí,“ dodala Monika Lišková.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Proč jste na navýšení rodičovského příspěvku netlačila víc dřív?

Myslím, když jste byli ve vládě? Myslíte, že teď něco zmůžete? A můžete aspoň říci, když už nejste ve vládě, proč a kdo byl proti navýšení rodičovské pro všechny a ve větší míře, která by zohledňovala inflaci a růst cen?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Transformace teplárenství v Ústí nad Labem

13:28 ČEZ: Transformace teplárenství v Ústí nad Labem

Desítky miliard korun, které Skupina ČEZ v příštích letech investuje do modernizace energetiky v cel…