Nemocnice Trutnov: Těžký průběh covidu pomáhá léčit robotizovaná laserová terapie

31.10.2022 14:12 | Tisková zpráva

Robotický laser MLS, který se osvědčil v léčbě poškozených plic pacientů s akutním Covid-19 má skvělé výsledky také s odstraňováním postcovidových potíží. Trutnovská nemocnice tento přístroj zakoupila a využívá nejen u pacientů, kteří se dlouho zotavují po prodělaném covidu, ale také na léčbu pohybového aparátu v rehabilitaci.

Nemocnice Trutnov: Těžký průběh covidu pomáhá léčit robotizovaná laserová terapie
Foto: Nemocnice Trutnov
Popisek: Nemocnice Trutnov

„Princip laserové terapie MLS spočívá v tom, že v jeden okamžik je využíváno záření dvou vlnových délek najednou. Jedna z nich působí protizánětlivě, druhá proti bolesti. Zásadní také je, že se jedná o takzvaný studený laser, který neprohřívá tkáně. Teplo by totiž mohlo zánět zhoršit,“ vysvětluje primářka rehabilitačního oddělení trutnovské nemocnice MUDr. Silvie Šidáková.

Trutnovská nemocnice přístroj poprvé vyzkoušela na jaře letošního roku, nejprve u pacientů s postcovidovým syndromem, vzápětí ale také u ženy, která byla v těžkém stavu přijata na ARO. „Ačkoliv prognóza jejího zdravotního stavu po mnohých zkušenostech našich lékařů nebyla dobrá, laserová léčba měla obrovský efekt a pacientka mohla po týdnu odejít domů. Tak rychlé uzdravení z těžkého stavu jsme u nás v nemocnici do té doby neviděli,“ popisuje primářka.

V době, kdy nemocnice přístroj zakoupila již počet hospitalizovaných pacientů s covid-19 klesal, přicházeli však lidé, kteří se po prodělané nemoci stále necítili dobře. I tady se laserová terapie ukázala jako velmi účinná.

„Nemohla jsem se zhluboka nadechnout, měla jsem pocit, že mám kůži na hrudníku o dvě čísla menší. Ačkoliv jsem poctivě rehabilitovala a cvičila, můj stav se výrazně zlepšil až po absolvování laserové terapie. Byla to obrovská úleva, najednou jsem vyšla schody bez zadýchání, jako bych dostala druhou šanci normálně dýchat. Přála bych to každému, kdo má stejné potíže,“ popsala svou zkušenost paní Jaroslava Makovská, která laserovou terapii podstoupila dokonce dvakrát, po obou prodělaných covidech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…