Platforma pro zdravý stavební zákon podporuje legislativní bypass k překlenutí právní nejistoty v digitalizaci NSZ

24.09.2024 10:17 | Tisková zpráva

Platforma pro zdravý stavební zákon vítá iniciativu Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které připravuje legislativní opatření (nazvané pracovně bypass), jenž má překlenout právní nejistotu způsobenou nefunkčním systémem digitalizace procesů a postupů dle nového stavebního zákona (NSZ).

Platforma pro zdravý stavební zákon podporuje legislativní bypass k překlenutí právní nejistoty v digitalizaci NSZ
Foto: Platforma pro zdravý stavební zákon
Popisek: Platforma pro zdravý stavební zákon - logo

O vzniku tohoto opatření informovala Mgr. Leona Gergelová Šteigrová, Ph.D., vrchní ředitelka Sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování, na několika veřejných konferencích v uplynulých dnech. Je naplněním požadavků odborných skupin z konce srpna 2024, vyvolaných fatálním stavem a veřejnou nespokojeností s přetrvávajícími problémy tohoto zásadního prvku rekodifikace stavebního práva v ČR.

Platforma pro zdravý stavební zákon doufá v rychlou a efektivní diskusi MMR s odborníky, aby byl návrh připraven v co největším konsensu. Současně apeluje na MMR, aby byl návrh co nejdříve předložen Vládě ČR a následně bez zbytečných průtahů přijat Parlamentem ČR. Každý den zdržení představuje další projekty v právní nejistotě nebo jejich zablokování, tedy nárůst potenciální šikanózní agendy pro již tak přehlcené soudy.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 4236 lidí

Klíčovým požadavkem Platformy je, aby současný systém fungoval, s možností podávat žádosti podle NSZ a složkových předpisů písemně nebo jinými digitálními prostředky, například datovou schránkou, pokud to bude nezbytné. Úřady by měly mít možnost využívat alternativní cesty pro vydání rozhodnutí bez rizika právní nejistoty, kterou přináší současný stav digitalizace. Požadavek rychlého právního řešení se vztahuje nejen na Portál stavební správy a ISSŘ, ale také na Národní geoportál územního plánování (NGÚP), který ač spuštěn, neobsahuje zásadní funkcionality současně i na proces vydávání stanovisek a vyjádření předcházejících řízení o povolení záměru.

Je přitom nutné myslet nejen na novelu stavebního zákona, ale také na úpravy dalších dotčených zákonů. Platforma rovněž apeluje na to, aby byla legislativně pokryta podání podaná v období od 1. července 2024 do schválení a účinnosti novely zákona, aby byla minimalizována rizika vyplývající z případného nesprávného úředního postupu.

Platforma pro zdravý stavební zákon věří, že navržené legislativní opatření bude znamenat krok k právní stabilitě a umožní pokračovat v realizaci důležitých stavebních projektů bez zbytečných překážek. Současně upozorňuje, že rychlé vyřešení těchto problémů je zásadní také pro zvládnutí potřeb, které vznikly povodňovou situací v ČR v posledních dnech.

Platforma pro zdravý stavební zákon vznikla v červnu 2022 v reakci na přípravu tzv. věcné novely zákona č. 283/2021 Sb., stavební zákon. Jde o neformální uskupení významných institucí, na které bezprostředně dopadá stavební legislativa: zástupců měst a obcí, velkých stavebníků, odborných komor a asociací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Platforma pro zdravý stavební zákon podporuje legislativní bypass k překlenutí právní nejistoty v digitalizaci NSZ

10:17 Platforma pro zdravý stavební zákon podporuje legislativní bypass k překlenutí právní nejistoty v digitalizaci NSZ

Platforma pro zdravý stavební zákon vítá iniciativu Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které přip…