Plzeňský kraj: Rozklikávací rozpočet zvyšuje transparentnost

24.09.2022 21:11 | Tisková zpráva

Jak hospodaří Plzeňský kraj? Jakým směrem a ke komu putují veřejné prostředky? To nyní může detailně vidět každý občan. Pomocí “rozklikávacího rozpočtu“ napojeného přímo na účetní systémy si lidé snadno mohou zobrazit nejen jednotlivé položky rozpočtu, ale i jejich plnění, a to přehledně, srozumitelně a v souvislostech. Platforma byla oficiálně spuštěna ve středu 21. září 2022 na webových stránkách kraje.

Plzeňský kraj: Rozklikávací rozpočet zvyšuje transparentnost
Foto: plzensky-kraj.cz
Popisek: Plzeňský kraj - logo

Zcela novou platformu, která veřejnosti ukazuje informace o hospodaření Plzeňského kraje, představil předseda Výboru pro digitalizaci, IT a Otevřený kraj Milan Chaloupka. „Platformu pro rozklikávací rozpočet jako nástroj pro transparentní hospodaření kraje přijali a diskutovali členové výboru pozitivně a s nadšením. Piráti tak plní další ze svých programových bodů, se kterým kandidovali v krajských volbách. Transparentní rozpočet přístupný veřejnosti je rovněž jedním z bodů naší koaliční dohody,” řekl Milan Chaloupka.

Otevřený “rozklikávací rozpočet“ „běží“ na platformě Proxio umožní každému dostat se k informacím o hospodaření Plzeňského kraje v uživatelsky přívětivém a přehledném rozhraní. Pomocí velmi jednoduchých tabulek a grafů se občan může seznámit se strukturou plánovaných výdajů a příjmů pro daný rok, a dokonce i sledovat jejich skutečné plnění v reálném čase. „Mám radost, že se vedení kraje podařilo udělat další krok k větší transparentnosti, protože je zároveň možné zpětně zobrazit i rozpočty z předchozích let,“ poznamenal náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropské záležitosti Petr Vanka.

V aplikaci „Rozklikávací rozpočet“ umístěné na oficiálních webových stránkách Plzeňského kraje v sekci „Úřad“ se graficky zobrazí základní části rozpočtu – příjmy, výdaje a financování. Ihned je možné sledovat aktuální stav rozpočtu a jeho porovnání s rozpočtem schváleným, aktuální stav skutečného čerpání a plnění rozpočtu i jeho porovnání s aktuálním upraveným rozpočtem, včetně meziročních srovnání. „Občané se v informacích snadno vyznají a platforma jim dokonce umožní třídit výdaje i příjmy podle jednotlivých investičních akcí tak, aby viděli kdy, komu a za co byly veřejné finance vyplaceny,“ podotkl další z autorů záměru, předseda výboru pro veřejné zakázky Jiří Pek.

Aplikaci Proxio již využívá řada měst a obcí. Po několikatýdenním testování byla spuštěna ve středu i pro Plzeňský kraj. Jde o plně webovou aplikaci přístupnou na jakémkoli zařízení s webovým prohlížečem. Mezi její klíčové výhody patří zobrazení pomocí interaktivního rozklikávacího stromu s fulltextovým vyhledáváním a možností exportu dat do formátu PDF a XLS. „Cílem všech obcí a krajů by mělo být zveřejňování důležitých informací tak, aby byly pro občany srozumitelné a snadno dostupné. Pozitivní přijetí “rozklikávacího” rozpočtu na výboru považuji za “výkop” k implementaci platformy, která učiní hospodaření kraje maximálně transparentním. A je to právě občan, který by měl být nejlépe informován, kam proudí jeho peníze jakožto daňového poplatníka,” dodává předseda Výboru pro digitalizaci Milan Chaloupka.

Rozklikávací rozpočet naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…