Poslanecká sněmovna: Rok od otevření Parlamentária

24.10.2024 7:23 | Tisková zpráva

Před rokem bylo otevřeno Parlamentárium - edukační prostor, kde se návštěvníci seznámí s historií, posláním i činností parlamentu. Parlamentárium si už prohlédlo 26 tisíc zájemců. Veřejnost se do Parlamentária může přijít podívat také v pondělí 28. října během Dne otevřených dveří.

Poslanecká sněmovna: Rok od otevření Parlamentária
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

„Jsem rád, že Parlamentárium si za dobu jeho fungování prohlédlo více než 26 tisíc zájemců. Jednalo se zejména o žáky a studenty škol. V pondělí v době od 16 do 18 hodin je tento interaktivní prostor po předchozí registraci přístupný široké veřejnosti. Do budoucna počítáme s rozšířením funkcionalit a služeb, které bude Parlamentárium poskytovat, zejména pokud jde o informace o složení zákonodárného sboru v jednotlivých volebních obdobích,“ uvedl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 19134 lidí

Parlamentárium nabízí například interaktivní zobrazení složení parlamentů napříč historickými etapami od dob monarchie přes první republiku až po současnost. Oblíbeným prvkem je kopie řečnického pultu, který díky technologii green screen navozuje dojem skutečného prostředí jednacího sálu. Každý si tak může vyzkoušet, jaké to je postavit se za řečnický pult ve sněmovním sále. Na modelu Malé Strany se pak pomocí osvětlení postupně zvýrazňují budovy tvořící sídlo Poslanecké sněmovny. Součástí modelu je i videomappingová projekce na přilehlé stěny, díky níž se divákům nabídnou neobvyklé pohledy na Malou Stranu.

Parlamentárium slouží především žákům a studentům škol, kteří se tu atraktivní formou s pomocí interaktivní techniky dozvědí více o roli a funkcích Parlamentu, proto je návštěva Parlamentária hlavně součástí exkurzí škol v Poslanecké sněmovně. Veřejnost může do Parlamentária přijít každý týden v pondělí odpoledne po předchozí registraci.

Inspirací pro vznik Parlamentária byly projekty některých zahraničních parlamentů: například Demokratikum v rakouském parlamentu, výstavní a edukační prostory v německém Bundestagu nebo Evropském parlamentu.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další pomoc s obnovou území, postižených povodní

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další pomoc s obnovou území, postižených povodní

Vláda Petra Fialy chce v příštím roce vydat na podporované zdroje energie jen 8,5 miliardy korun. Na…